ACTUEEL

Schippers wil risicodragend kapitaal in zorg toelaten

Schippers wil risicodragend kapitaal in zorg toelaten

Aanbieders van medisch specialistische zorg moeten meer mogelijkheden krijgen om risicodragend vermogen aan te trekken. Minister Schippers wil daarom een wetsvoorstel indienen dat deze vorm van financiering mogelijk maakt.

Aantrekkelijker

Volgens Schippers wordt het voor private financiers aantrekkelijker om in de gezondheidszorg te investeren als aanbieders in de cure risicodragend kapitaal mogen aantrekken. Dit schrijft de minister in antwoorden op vragen van SP-Kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten over de plannen van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) om onder de vlag van zbc de Victoria Kliniek Zierikzee een ziekenhuis op die plek in stand te houden.

Rechtsvorm

Volgens Schippers zorgt het plan van het ADRZ voor een groei van het zorgaanbod in de regio en kunnen patiënten voor meer consulten en behandelingen terecht in Zierikzee. Over de rechtsvorm van de betreffende zorgaanbieder heeft Schippers geen oordeel, zo schrijft ze in de antwoorden. Wel benadrukt de minister dat het ziekenhuis zelf kan bepalen onder welke rechtsvorm zij de zorgverlening onderbrengt en dat private financiering niet verboden is, mits dit binnen de randvoorwaarden van de wet- en regelgeving gebeurt. Om hiervoor meer mogelijkheden te creëren wil Schippers daarom voor het einde van het jaar bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel indienen.

Niet klaar

Begin mei betoogde hoogleraar Bart Berden in het Financiëele Dagblad (FD) dat de Nederlandse gezondheidszorg nog niet klaar is voor de toestroom van vreemd kapitaal. Winst en rendement zijn nog altijd begrippen die haaks staan op de opstelling van zorgverleners en de manier waarop de Nederlandse burger naar de zorg kijkt, aldus Berden, die tevens bestuurder van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Arts en bedrijfskundige David Ikkersheim constateert dat het veld wel klaar is voor risicodragend kapitaal. Naar aanleiding van een discussie tijdens een evenement van het project Werken aan de Zorg schreef Ikkersheim dat de aanwezige zorgbestuurders open staan voor deze vorm van financiering, maar de politiek nog niet.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 augustus 2011

Winst maken in de zorg is heel gemakkelijk, vooral omdat kwaliteit niet goed kan worden gemeten. Juist daarom ben ik nog tegen. Op dit moment zou ik het waarderen als ik zou weten welke zorgaanbieders een winstoogmerk hebben, dan kan ik die mijden.

merhai

23 augustus 2011

Indien elke zorginstelling winst wil maken vraag ik mij af wie dan de zorg levert die niet winstgevend is?
Hoe groot is de kans dat een dokter die zorg levert door een directie erop wordt aangesproken als die zorg geen winst voor het bedrijf oplevert?
Volgens mij heeft dit alleen maar een kans bij tweedeling van de zorg; staatszorginstellingen en private zorginstellingen met vrije prijzen. Noem het maar het "Rusland model".

Top