ACTUEEL

Vaker diabetes bij eerstegeneratieallochtoon

Allochtonen van de eerste generatie gebruiken meer medicijnen tegen diabetes dan autochtonen. Het verschil in geneesmiddelen is verdwenen bij de tweede generatie allochtonen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers uit 2009.

Diabetes

Bijna 8 procent van de allochtonen van de eerste generatie kreeg in 2009 medicijnen tegen diabetes. Bij autochtonen en allochtonen van de tweede generatie gaat het om 4 procent, dat gelijk is aan het gebruik onder autochtonen. Diabetesmiddelen lijken een aparte plaats in te nemen, voor veel andere geneesmiddelen geldt juist dat allochtonen van de eerste generatie deze minder vaak verstrekt kregen, zo meldt het CBS.

Antibiotica

In 2009 is aan 62 procent van de mannen en aan 78 procent van de vrouwen ten minste één geneesmiddel verstrekt dat vergoed werd uit de verplichte basisverzekering. De meesten kregen antibiotica voorgeschreven. Verder kreeg 17 procent een middel tegen reuma of ontstekingen van het skeletspierstelsel verstrekt en 14 procent een maagzuurremmer.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

22 augustus 2011

Lijkt me een welvaartsziekte. Ze zijn ook gewoon veel meer suiker te eten, kijk maar naar 'het Suikerfeest'. Dat stopt maar rotzooi in de mond. De tweede generatie gaat dan inderdaad wat meer aan de gezondheid doen, zoals moderne Europeanen.

Top