ACTUEEL

PVV: interim-directeur Maasstad moet weg

PVV: interim-directeur Maasstad moet weg

De nieuwe interim-directeur bij het Maasstad Ziekenhuis Peter Weeda moet daar zo snel mogelijk weer weg. Daarvoor pleit de PVV bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Elders ontslagen

Aanleiding is een artikel in de Volkskrant van maandag. Volgens de krant zou Weeda eerder elders ontslagen zijn.

'Onzinnig'

De PVV vindt zijn benoeming als opvolger van de opgestapte directeur Paul Smits “een onzinnige beslissing”. PVV-Kamerlid Karen Gerbrands wil dat Schippers het bestuur van het ziekenhuis, waar 28 mensen zijn overleden die besmet waren met de Klebsiellabacterie, onder toezicht stelt.

Belangenverstrengeling

Ook de SP-Kamerlid Henk van Gerven is tegen de benoeming van Weeda, die lid was van de raad van toezicht van het ziekenhuis. “Het is niet te verkopen dat de raad van toezicht uit haar midden een interim-bestuurder aanstelt. Dit wekt de indruk van belangenverstrengeling. Daarnaast wekt het weinig vertrouwen dat een falende toezichthouder een falende bestuurder moet vervangen.”

Gouden handdrukken

Volgens Van Gerven staat Weeda ook bekend als iemand die in het verleden herhaaldelijk gouden handdrukken van enkele tonnen heeft opgestreken, bijvoorbeeld bij het ministerie van Onderwijs en bij Vektis, het onderzoekscentrum voor de zorgverzekeraars. Van Gerven: “Het is bijzonder ongepast om na de grote maatschappelijke verontwaardiging over de vertrekpremie van Paul Smits, opnieuw een beruchte graaier aan te stellen. De raad van toezicht lijkt van een andere planeet te komen als ze denkt hiermee het vertrouwen te herwinnen. Met zo’n besmet verleden red je geen besmet ziekenhuis.” (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Springer

22 augustus 2011

En zo trekken zij door het hele land en richten bijna altijd een financiele- en organisatorische-ravage aan. Kantelen, herstructureren of reorganiseren noemen ze dat zelf. Het lijkt er op dat ze elkaar daarna de baantjes doorschuiven. Raden van Toezicht in de Zorg doen hier hard aan mee. Er wordt bij het aantrekken van een nieuwe bestuurder vooraf meer aandacht geschonken aan de ontslagvergoeding, dan aan de een duidelijke resultaatgerichte opdracht. Hoezo eigenlijk een ontslagvergoeding. Ze krijgen toch al ruim betaald volgens/boven de Balkendenorm?! Dat is het risico van incompetentie. Dat moet niet beloond worden!

Anoniem

23 augustus 2011

ze schuiven elkaar inderdaad de baantjes toe, het is net een uitzaaiend kankergezwel, overal kom je hun cellen tegen..................
En ja, ze leven riant van de ontslagvergoedingen die ze regelmatig krijgen, want dat is het eerste wat ze op tafel leggen bij hun contractbespreking

Anoniem

23 augustus 2011

Wanneer wordt integriteit nu eens een criterium/competentie voor bestuurders en toezichthouders?

Gonny

23 augustus 2011

Ik vind het niet aan de PVV om te beoordelen of iemand al dan niet in functie kan blijven, dat is of aan de instelling of aan een rechter! Zo hebben we dit in Nederland geregeld. De PVV probeert stemmen te winnen met een geluid wat veel mensen zal aanspreken, maar de PVV is niet thuis als er zaken zijn waar ze geen stemwinst uit kunnen halen.

Anoniem

23 augustus 2011

Mee eens dat een toezichthouder op de stoel zetten van de bestuurder een onhandige beslissing is. Om alle schijn van onbehoorlijk bestuur weg te nemen is het verstandiger om extern een bestuurder aan te trekken. Bij disfunctioneren van een bestuurder, moet men zich ook afvragen of de RvT niet zit te slapen. Ook hierin is veel incompetentie. Er zouden eisen gesteld moeten worden aan RvT leden. Ook na fusies zie je dat het vaak niet goed gaat tussen twee bestuurders, ook RvT zijn verdeeld. Hierdoor worden dure oplossingen gekozen om geen kleur te bekennen. Vaak is de bestuurder die het meest met zorg opheeft "het haasje" en moet vertrekken. Er zijn ook voorbeelden dat een bestuurder herplaatst wordt in een gecreerde functie binnen de organisatie (met behoud van salaris) ook hier moet je van afvragen of dit in het belang is van de organisatie. Mijn idee is dat Raden van Toezicht het disfunctioneren of onenigheden aan de top zou moeten melden bij de Inspectie en dat deze controleren aan de hand van de plannen van de RvT of de Governance code wordt gevolgd.

Top