ACTUEEL

'Nederlander gaat te snel naar therapeut'

De gemiddelde Nederlander gaat te snel naar de therapeut voor psychische hulp. Dat zegt Damiaan Denys, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Denys toont zich in Psychologie Magazine zeer kritisch over de bevindingen van het Trimbos Instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het Trimbos Instituut hebben zeker twee miljoen Nederlanders een psychische stoornis hebben. Het RIVM constateerde zelfs dat een kwart van de Nederlanders last van psychische stoornissen heeft of krijgt. Volgens Denys zijn deze cijfers overdreven en zou het werkelijke aantal eerder rond één op de twintig Nederlanders liggen.

Vraaginductie

Denys verklaart de zijns inziens geflatteerde cijfers uit de introductie van marktwerking in de geestelijke gezondheidszorg. Door het groeiende aanbod van psychiaters en psychologen ontstaat er een vorm van vraaginductie en stappen mensen eerder naar een therapeut. Denys zou graag zien dat mensen zich meer realiseren dat psychisch ongemak bij het leven hoort en dat veel vormen van lijden dan ook gewoon het leven zelf zijn en geen ziekte.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 augustus 2011

Leuke persoon die alleen even vergeet te vertellen of erbij te onderzoeken dat vele mensen die de ggz vermijden, dus zonder diagnosestelling rond blijken te lopen en zonder 'behandeling'. Enig idee geachte hoeveel duizenden borderliners ook ernstige nu dus rondlopen met die stoornis, zonder behandeling, die niks maar dan ook niks verbeteren als dat al mogelijk zou zijn? Dat beste onderzoeker prof kost al duizenden 'gedupeerden' onnodig dus ieder jaar weer omdat u er niet bij verteld dat die mensen niks werd en wordt verplicht. Die cijfers zeggen helemaal niks in realiteit op deze manier, ook niet zoals hier wordt 'voorgesteld'. Nee er kan achter zitten dat men de kosten wenst te 'drukken'?
En hoeveel gaat dat kosten? Nog veel meer ellende.

Anoniem

24 augustus 2011

"Te snel" in vergelijking met wat is bij dit type uitspraken al snel de vraag die opdoemt.
Met eerdere jaren, met andere landen, met andere aandoeningen? Wie het weet mag het zeggen, maar zeker in het publieke debat over de acties van mw. Schippers doen dit soort ongenuanceerde quotes de GGZ zaak geen goed.Wanneer we nu in ons land allemaal de opvatting gaan huldigen dat psychische of psychiatrische aandoeningen geen ziekte zijn glijden we wel erg snel af als beschaafde samenleving waarin men oog had voor de noden van de medemens.
De 'schuld' bij marktwerking leggen lijkt me een brug te ver.

Top