ACTUEEL

Dans moet valincidenten senioren terugdringen

Met de ludieke campagne 'Mag ik deze dans van u?' willen Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) senioren in beweging krijgen en daarmee het aantal valincidenten terug dringen.

Met de vergrijzing van de bevolking is het aantal valincidenten onder ouderen tussen 2005 en 2009 met 22 procent gestegen. Inmiddels belanden jaarlijks 72 duizend 65-plussers op een Spoedeisende Hulpafdeling na een val. Drie en dertig duizend slachtoffers moeten aansluitend worden opgenomen in het ziekenhuis, achttienhonderd 65-plussers overlijden zelfs aan de gevolgen van een val.

Angst

Meer bewegen helpt valincidenten voorkomen en de gevolgen van een val te verminderen, maar onderzoek toont aan at meer dan de helft van de ouderen niet aan deze norm van gezond bewegen voldoet. Voor Consument en Veiligheid en NISB reden om zich middels een ludieke campagne in te zetten voor meer beweging onder ouderen. "Uit onderzoek blijkt dat veel senioren niet zo geneigd zijn om aan een beweegprogramma mee te doen," zegt Cees Meijer van Consument en Veiligheid. “Ze zijn vaak bang dat ze het niet kunnen.”

Dansmaand

Om die angst te overwinnen grijpt Consument en Veiligheid terug naar een passende vormen van beweging. "Dansen is een ander verhaal dan een beweegprogramma”, aldus Meijer. “Vroeger deden ouderen het vaak en ze waren er goed in. Bovendien is het leuk om te doen en haalt het die goeie oude tijd terug." Om de campagne ‘Mag ik deze dans van u?’ kracht bij te zetten reist oud-atlete de komende weken door het land om 65-plussers ten dans te vragen en ze uit te nodigen voor een feest in de buurt. In oktober worden er in het hele land, ruim 150 dansfeesten georganiseerd voor 65-plussers.

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Beelen

24 augustus 2011

Op zich een prima gedachte, dat ouderen meer moeten gaan cq. blijven bewegen. Of dansen daar de juiste keuze voor is betwijfel ik echter.
Ik ben zelf met 43 jaar nog absoluut geen oudere, maar ik ben al enkele jaren bewust bezig met Tai Chi. Een 'onbekende' sport (wat eigenlijk geen sport is), die naar mijn mening veel beter is voor ouderen (en iedereen). De bewegingen zijn rustig. Er zit totaal geen druk of tijdspanne aan vast (wat bij muziek wel is) en het werkt op je hele lichaam en ook nog de geest.

Anoniem

24 augustus 2011

Een toename in het aantal valincidenten bij 65-plussers is niet verwonderlijk: er zijn er immers steeds meer. (dus ik ben benieuwd over welk percentage het gaat). Ik sta helemaal achter de actie van de NISB. Hoe meer bewegen hoe beter: tot op bepaalde hoogte.
Fietsen is ook zo'n leuke bezigheid van de "grijze golf". Maar de verkeersituaties die ik nu zie ontstaan omdat een 70 jarige met de elektische fiets(die je niet hoort aankomen) met een vaartje van 30 km/ uur door de stad rijdt, lijkt mij een structurele bijdrag te leveren aan de ziekenhuisopnames wegens valincidenten bij 65-plussers.

Anoniem

24 augustus 2011

Ik vind het idee op zich prima, maar of dansen nu het middel is vraag ik mij zeer af. Mijn vader is de 70 al wel gepasseerd en heeft nooit gedanst. De aanname dat ouderen dat dus allemaal goed beheersten gaat wat mij betreft wat mank. Het is zoals de inleiding van het artikel al aangeeft, eerder ludiek

B.

8 september 2011

Beste mevrouw, heer,

Ik ben geïnteresseerd eventueel ook een dansfeest te organiseren. Zou ik info-/campagnemateriaal en/of stappenplan om te zien of het iets voor mij is?
Ik ben gediplomeerde dansdocente en werk als therapeute in verpleeghuizen.

Met vriendelijke groet,
K.N.B.

Top