ACTUEEL

CDA: regionale EPD's zijn illegaal

Alle lokale patiëntendossiers en medicatiedossiers zijn illegaal. Dat concludeert CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, schrijft Computable. Omtzigt baseert zich op het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Uitdrukkelijke toestemming

Het CBP stelt dat patiënten uitdrukkelijk toestemming moeten verlenen voor verwerking van hun gegevens bij een eventuele landelijke doorstart van het elektronisch patiëntendossier (epd). Deze zienswijze heeft volgens Omtzigt de consequentie dat ook regionale epd’s illegaal zijn.

Gevolgen

“Een vereniging van zorgaanbieders voor zorginformatie-uitwisseling mag niet zomaar gegevens uitwisselen zonder voorafgaande toestemming. Dat is illegaal”, aldus Omtzigt. “Dat heeft forse gevolgen voor een eventuele doorstart. Maar het gaat nog één stap verder: regionale dossiers, die zorgen voor uitwisseling tussen huisartsen en huisartsenpost, tussen huisarts en apotheek en tussen huisarts en ziekenhuis zijn ook heel vaak zo vormgegeven. De zienswijze van het CBP lijkt dus te zeggen dat ook die gegevensuitwisseling helemaal niet mag volgens de wet." Omtzigt wil van minister Schippers snel duidelijkheid welke gegevensuitwisseling zij wettelijk gaat toestaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top