ACTUEEL

Schizofrenie onder senioren groeit

Ouderen zijn de snelst groeiende groep patiënten met schizofrenie. In Nederland zijn er zo'n 20 duizend zestigplussers met schizofrenie, over twintig jaar zullen dit er naar schatting 30 duizend.

Dit constateert psychiater Paul David Meesters die op 15 september aan het VU medisch centrum promoveert. Op basis van zijn onderzoek van pleit Meesters voor een genuanceerde visie op ouderen met schizofrenie. In zijn algemeenheid openbaart schizofrenie zich veelal in de puberteit of adolescentie. Volgens Meesters blijkt schizofrenie ook op oudere leeftijd frequent voor te komen.

Verschil

Volgens Meesters verschilt de groep oudere patiënten in een aantal opzichten duidelijk van jongere patiënten. Zo zijn zowel vrouwen als patiënten met een late beginleeftijd van de aandoening sterk vertegenwoordigd. Psychotische symptomen zoals wanen en hallucinaties, zijn bij een meerderheid van de patiënten actief aanwezig, maar ook is er een redelijk aantal patiënten waarbij deze patiënten niet of in milde mate aanwezig zijn.

Lacunes

Opvallend is volgens Meesters dat de zorgbehoefte bij oudere schizofreniepatiënten samenhangt met zowel de psychiatrische aandoening als met het ouder worden. Met name op psychosociaal terrein kent het zorgaanbod lacunes. Oudere patiënten kunnen onvoldoende profiteren van het aanbod aan rehabilitatie en psychotherapie, dat voor jongere patiënten wel beschikbaar is. Daarnaast is het volgens Meesters om dagactiviteitencentra en specifieke woonvoorzieningen snel uit te breiden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top