ACTUEEL

Ook GGD wil meldplicht resistente bacteriën

Na het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil ook GGD Nederland dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen voortaan verplicht uitbraken van gevaarlijke, resistente bacteriën melden bij de overheid. Aanleiding is de uitbraak van de multiresistente Klebsiellabacterie in het Rotterdamse Maasstadziekenhuis eerder dit jaar.

GGD Nederland heeft eerder deze week een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de kwestie. De GGD pleit voor veel meer maatregelen. Volgens de organisatie is de uitbraak van een nieuwe epidemie met hoge sterftecijfers in Nederland niet ondenkbaar. Door grootschalig gebruik van antibiotica in bijvoorbeeld de veesector dreigen steeds meer bacteriën resistent te worden. Boeren werken aan terugdringing van het antibioticagebruik, maar volgens de GGD gaat dat niet snel genoeg. Reducties van 50 procent in een half jaar tijd zijn mogelijk, aldus een woordvoerster. Binnen twee jaar kan het gebruik volgens haar tot 95 procent zijn teruggedrongen.

Zorgen

Volgens GGD Nederland blijkt dat steeds meer Nederlanders zich zorgen maken over de gevaren van de resistente bacteriën. De organisatie pleit voor betere samenwerking tussen medici en dierenartsen op regionaal niveau, strengere naleving van hygiënemaatregelen in zorginstellingen, meer kennis over de bacteriën: waar komen ze voor, in welke mate en wie lopen verhoogd risico.

Hygiëne

Daarbij moeten consumenten beter worden voorgelicht over de hygiëne die zij in acht moeten nemen. Zo zouden mensen volgens de GGD bijvoorbeeld moeten weten dat ze bij het bereiden van kip of varkensvlees het mes waarmee ze het rauwe vlees hebben gesneden, niet voor het snijden van rauwe groenten moeten gebruiken.

Antibioticagebruik

In een separaat advies heeft de Gezondheidsraad woensdag bij minister Schippers gepleit voor extra maatregelen om het antibioticagebruik bij dieren terug te dringen. Om ervoor te zorgen dat dieren geen resistente bacteriën op mensen kunnen overdragen, zouden bepaalde soorten antibiotica alleen door mensen moeten worden gebruikt.  (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top