ACTUEEL

'Nieuwe psychoses door bezuinigingen'

Bezuinigingen op het gebied van hun huisvesting, dagbesteding en behandeling, kunnen bij schizofreniepatiënten nieuwe psychoses in de hand werken. Dat stelt Ypsilon-directeur Berty Stavenuiter.

“Dat durf ik gerust te stellen'', aldus directeur Stavenuiter van Ypsilon, de vereniging van familieleden en betrokkenen van mensen met schizofrenie of een psychose. “Juist die stapeling van bezuinigingen bij dezelfde groep maakt de voorstellen zo erg.''

Kosten

Volgens Stavenuiter kosten de bezuinigingen op ondermeer dagbesteding en begeleiding de samenleving uiteindelijk geld. Als een psychiatrisch patiënt in een ziekenhuis moet worden opgenomen, is dat vele malen duurder dan dat iemand met diverse vormen van maatschappelijke hulp zelfstandig op een flatje kan wonen, aldus Stavenuiter. “Er komt dan iemand die in de gaten houdt of de rekeningen worden betaald en of de persoon zijn of haar medicijnen inneemt. Vaak is er dagbesteding, en dat is heel belangrijk voor de eigenwaarde van een psychiatrisch patiënt.'' (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anneriek Risseeuw

5 september 2011

Als ouder van een jonge adolescent (23) die zijn eerste psychose kreeg toen hij 15 was, ben ik net als Bert Stavenuiter erg ongerust over de ' stapeling van allerlei maatregelen'. Helaas is er nog steeds geen kant en klare behandeling voor mensen met schizofrenie die na een jaar " klaar" is. Bij mijn zoon gaat het in de negende GGZ-instelling eindelijk wat beter met mijn zoon, zodat hij tijd krijgt om als adolescent bezig te zijn met wat bij zijn leeftijd hoort en niet alleen met zijn ziekte. Dus op dit moment voorzichtig " denken" aan een opleiding ervaringsdeskundige en in staat zijn om naar dagbesteding te gaan en weer wat te genieten van dingen die nog wel kunnen. Ik houd mijn hart vast als de stuctuur wegvalt door al dat soort maatregelen. Bij een ernstige psychosegevoeligheid is die structuur het "recept" om niet meer terug te vallen.

Top