ACTUEEL

Lemstra leidt commissie Maasstad Ziekenhuis

De raad van toezicht van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft een onafhankelijke commissie van externe personen ingesteld die gaat onderzoeken hoe de uitbraak van de Klebsiëllabacterie heeft kunnen plaatsvinden. De commissie staat onder leiding van professor Wolter Lemstra, zo maakte het ziekenhuis dinsdag bekend.

Fouten en aansprakelijkheid

Het onderzoek moet ook uitwijzen wie de verantwoordelijkheid droeg voor de uitbraak. Op deze manier moet duidelijk worden wie fouten heeft gemaakt en wie daar aansprakelijk voor zouden moeten worden gesteld. Het ziekenhuis had eerder aangekondigd een onafhankelijke commissie in te stellen. Verwacht wordt dat het onderzoek zes maanden gaat duren.

Multiresistente Klebsiëllabacterie

De multiresistente Klebsiëllabacterie heeft zeer waarschijnlijk drie patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam het leven gekost. Tot nu toe hebben 107 patiënten van het ziekenhuis de bacterie opgelopen. Tussen de 1000 en 2000 andere patiënten die de afgelopen periode in het ziekenhuis verbleven, worden nog onderzocht. De uitbraak is inmiddels wel onder controle.

Wanpraktijken Medisch Spectrum Twente

Eerder leidde Lemstra ook een commissie die was ingesteld om de wanpraktijken in het Twentse ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te onderzoeken. Toen constateerde Lemstra dat de malversaties van een incapabele neuroloog bewust onder de pet waren gehouden. Wolter Lemstra was verder onder anderen burgemeester van de gemeentes Hengelo en Leiden en senator voor het CDA. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 september 2011

Laat mij raden, de commissie kijkt niet naar de rol van de Raad van Toezicht. En toch heeft die RvT een centrale rol gespeeld. Door kwaliteit en patientveiligheid vrijwel geen aandacht te geven ontstond een bestuurscultuur waarin deze onderwerpen werden overgelaten aan de onderknuppels.

Top