ACTUEEL

Kamer spreekt opnieuw over pgb

De Tweede Kamer praat donderdag opnieuw met staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) over haar plannen met het persoonsgebonden budget (pgb), waarmee mensen zorg kunnen regelen.

Plan onder vuur

Aanleiding zijn cijfers van het Centraal Planbureau (CPB), dat op verzoek van de voltallige oppositie het plan doorrekende. De oppositie wil het kabinetsplan van tafel hebben, nu het CPB heeft aangegeven dat de ingreep van Veldhuijzen van Zanten minder oplevert dan gewenst, namelijk 600 in plaats van 900 miljoen euro.

'Dure belofte'

PvdA-leider Job Cohen noemde de plannen eerder broddelwerk. Jolande Sap (GroenLinks) wees er al op dat de bezuinigingen volgens het CPB alleen kunnen worden gehaald door minder zorg te leveren, terwijl Veldhuijzen van Zanten tot nu toe steeds beloofde dat iedereen die nu een pgb heeft, zo'n 130.000 mensen, ook zonder pgb dezelfde zorg houdt. Sap: “Dat is een dure belofte van het kabinet en het enige wat wij van de staatssecretaris willen horen in dit debat, is dat zij haar woorden kan waarmaken”.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 september 2011

Ja die belofte was natuurlijk onzin en zal uiteindelijk een koord om de nek van de staatssecretaris blijken. Als de opositie goed samenwerkt dan kan dat koord steeds strakker worden getrokken. Voor het PGB zal dat echter geen effecten hebben.

Toch vraag ik mij af of de staatssecretaris helemaal gelukkig is. Haar beleid wordt door vriend en vijand beoordeeld als het slechtste beleid van de afgelopen twee decennia, en er zal een moment komen dat de staatssecretaris zich dat ook realiseert. En nee, dat was niet noodzakelijk vanwege de context waarbinnen zij haar werk moest uitvoeren.

Top