ACTUEEL

Radboud geeft studenten eHealth-les

Radboud geeft studenten eHealth-les

Het UMCN St. Radboud wil eHealth vanaf volgend jaar een plaats geven in het curriculum van de studie geneeskunde. Dat zei Lucien Engelen van het Radboud REshape & Innovation Center tijdens de e-Patient Bootcamp.

Volgens Engelen was het nog 'te prematuur' om meer gedetailleerd op het onderwerp in te gaan. Samen met andere partijen zoekt de instelling nog naar een geschikte methode. Nu al biedt het UMCN keuzeblokken - masterclasses - over het onderwerp. Engelen: "De studenten moeten snappen waar hun doelgroep zit en ook moeten ze leren om zich aan te passen aan de maatschappelijke ontwikkelingen. Patiënten willen op een andere manier met de zorgverleners communiceren."

Bootcamp

De e-Patient Bootcamp werd bezocht door ruim 60 geïnteresseerden uit de zorgsector. Zij werden toegesproken door e-Patiënt Dave (Dave deBronkart) uit de Verenigde Staten. deBronkart overleefde een sterk uitgezaaide nierkanker. Mede doordat hij gebruik maakte van informatie die hij verzamelde via internet en omdat hij de ontwikkeling van zijn ziekte goed bijhield kon hij zijn behandelend artsen optimaal bijstaan. Sindsdien reist hij de wereld rond om over zijn ervaringen te spreken.

Systeemfout

Volgens deBronkart is het een ‘fout in het systeem’ om te denken dat alleen zorgverleners waarde kunnen toevoegen. Alleen patiënten weten volgens hem wat patiënten willen weten. Als zij goed geïnformeerd zijn kunnen patiënten beter meedenken en kunnen ze ingrijpen als er een fout wordt gemaakt. Dat zorgt voor hogere efficiëntie en veiliger zorg.

Paradigmashift

eHealth wordt door pleitbezorgers gezien als een paradigmashift. Zoals Engelen stelde: nu zit de patiënt achterin een luxe limousine. Hij is van alle gemakken voorzien, maar heeft geen idee waarheen de chauffeur hem voert. eHealth zorgt voor een gelijkwaardiger communicatie en verdeling van informatie, waarna de patiënt bijrijder (met goede routekaart) wordt van de behandelend arts.

Wetgeving

Op gebied van privacywetgeving en financiering moeten echter nog de nodige hobbels genomen worden, stelt Engelen. eHealth-toepassingen moeten worden opgenomen in de regelingen voor ketenfinanciering om het rendabel te maken. Een belangrijke slag op het gebied van bekostiging is inmiddels geslagen: het ministerie van VWS wil eHealth inzetten om in de gezondszorg de dienstverlening en de doelmatigheid te verbeteren. (Daan Marselis)

Beluister hieronder het gesprek met Engelen:

 

Interview met e-patient Dave

 
 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top