ACTUEEL

NVZ treft geen extra maatregelen voor ziekenhuishygiëne

De NVZ vereniging van ziekenhuizen is niet van plan extra maatregelen te treffen op het gebied van ziekenhuishygiëne. Dit in tegenstelling tot het Reinier de Graaf Ziekenhuis te Delft en Ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk (foto), waar de Zembla-uitzending van zondagavond hard is aangekomen.

NVZ nuanceert uitzending Zembla

Zembla liet zondagavond zien dat schoonmaakregels regelmatig worden overtreden. Hoewel de NVZ absoluut niet wil ontkennen dat het beter kan en beter moet, plaatst de vereniging wel enige nuanceringen bij de conclusies die in het tv-programma werden getrokken. Zo leggen zij niet één-op-één de link tussen schoonmaakactiviteiten en infecties." Persoonlijke hygiëne, zoals handen wassen, zijn een veel groter gevaar voor infecties dan stofvlokken", aldus een woordvoerder. "Hieraan besteden we al veel aandacht in bijvoorbeeld het preventieprogramma. Daarnaast gaat het ons te ver om te zeggen dat het in alle Nederlandse ziekenhuizen een bende is."

Verbeteringen

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is één van de twee instellingen waar een Zembla-verslaggever undercover werkte bij de schoonmaakploeg. Naar aanleiding van de uitzending heeft het ziekenhuis onmiddellijk actie ondernomen. Zo heeft de schoonmaakdienst samen met de afdeling infectiepreventie de schoonmaakprotocollen getoetst en waar nodig aangepast. Ook moeten de schoonmaakmedewerkers verplicht een e-learningprogramma over reiniging, desinfectie en sterilisatie volgen, dat oorspronkelijk voor verpleegkundigen is ontwikkeld. In een reactie heeft het St Jansdal laten weten de negatieve bevindingen van Zembla te zien als een kans om zaken te verbeteren.

'Rein Reinier'

Het Reinier de Graaf Ziekenhuis is naar aanleiding van de uitzending een interne campagne gestart onder de noemer ‘Rein Reinier’. Volgens Jaap van den Heuvel, voorzitter van de raad van bestuur was het ziekenhuis begin dit jaar waren al begonnen met ‘een forse verbeterslag’ in het schoonmaakproces. " Daarom komen de beelden van Zembla hard bij ons aan", aldus Van den Heuvel. "Maar we pakken het positief op en grijpen de uitzending aan als extra impuls op het gedisciplineerd naleven van de regels en een cultuur waarin hygiëne op nummer één staat."

Op beelden van het programma is onder andere te zien dat kamers waar met MRSA besmette patiënten hebben gelegen, niet goed worden gereinigd. Sanitair wordt niet volgens de regels schoongemaakt en op de operatiekamer worden bloedresten niet gedesinfecteerd. Voor het programma solliciteerde een Zembla-verslaggever als schoonmaker bij verschillende ziekenhuizen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top