Vastgoed

Philadelphia moet vastgoed verkopen

Gehandicaptenorganisatie Philadelphia kan dit jaar financieel weer gezond worden, verwacht staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. De organisatie moet dan wel alle panden verkopen en uit het samenwerkingsverband Espria stappen. Dit schrijft de PvdA-staatssecretaris aan de Tweede Kamer, zo meldt de Volkskrant.

Afgrond

Philadelphia is aan de rand van de afgrond geraakt door vastgoedtransacties. Zo werd in Rotterdam een hotel gekocht om werk te bieden aan cliënten. Op Schiermonnikoog is een hotel aangeschaft om cliënten een vakantiebestemming te bieden. Bij Werkhoven werd kasteel Beverweerd aangeschaft om er vegetarische ouderen te huisvesten. Het restaureren en uitbaten van deze gelegenheden slokte in 2008 vrijwel het gehele vermogen, 24 miljoen euro, op. Philadelphia moet nu alle panden verkopen. Eind februari besloot Philadelphia al tien panden te verkopen aan Woonzorg Nederland. Voor zover nodig voor de zorg, zal het verkochte vastgoed terug gehuurd worden. Bussemaker verwacht dat de instelling door ondermeer de verkoop eind dit jaar weer een vermogen heeft van 16 miljoen euro.

Exit Espria

Bussemaker kondigt ook aan dat Philadelpia nog dit jaar uit Espria stapt, het samenwerkingsconglomeraat met de woningorganisaties Woonzorg Nederland en Evean. Voormalig minister Vogelaar van Wonen verbood vorig jaar een fusie van deze organisaties, maar zij vormden wel een samenwerkingsverband. Voor Philadelphia zelfstandig verder kan, moet het de financiën weer op orde hebben. Ook moet er een nieuwe raad van bestuur en een nieuwe raad van toezicht zijn. Inmiddels is in de persoon van Greet Prins een nieuw bestuurder benoemd. Bussemaker verwacht dat binnenkort ook een nieuwe toezichthouder wordt benoemd.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top