ACTUEEL

‘Eerste mens die 1000 wordt, leeft nu al'

De eerste mens die duizend wordt, is al onder ons. Dat betoogt ouderdomsprofessor Aubrey de Grey dinsdagavond betogen tijdens een lezing in Leiden. De extreme verlenging van de levensduur is volgens De Grey mogelijk dankzij groeiende medische behandelmogelijkheden.

“Je kan nu bijvoorbeeld al knieën en ooglenzen vervangen als ze defect zijn. Er wordt gewerkt aan een kunstnier”, aldus Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, het instituut dat de lezing organiseert . “Ouderdom is verval. Als je dat verval kan aanpakken, kunnen mensen in theorie heel oud worden.''

Pensioenleeftijd

Westendorp zal zelf ook spreken op de lezing en neemt een iets conservatievere stelling in dan zijn collega. “Als je naar de demografische ontwikkeling kijkt, kan je afleiden dat de levensverwachting iedere 10 jaar met 3 jaar toeneemt. Kinderen die dit jaar geboren worden, worden dus ruim 100 jaar.'' Volgens Westendorp is het juist zaak om in dat licht naar de levensloop van die kinderen te kijken. “Dat we het nu hebben over een pensioenleeftijd van 65, 66, 67 jaar, dat gaat nergens over”, vindt Westendorp. “We moeten kijken naar de mogelijkheid om tot 75 jaar te werken. Wat moeten die mensen anders allemaal doen in al die jaren die hun nog resten na hun pensionering?'' (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

de Vries

12 oktober 2011

Dit is toch geen nieuws? Zijn verjaardag vieren we ook elk jaar weer op 5 december

Top