ACTUEEL

‘Ouderenbeleid geconcentreerd op zelfredzaamheid’

De Gezondheidsraad adviseert minister Klink het ouderenbeleid meer te focussen op zelfredzaamheid en niet alleen op het bestrijden van ziektes. Het functioneren van ouderen moet worden bevorderd. Het advies 'Preventie bij ouderen: focus op zelfredzaamheid'  van de Gezondheidsraad verscheen dinsdag.

Succesvol ouder worden

Het gaat ouderen vooral om het kunnen blijven uitvoeren van hun dagelijkse activiteiten en het sociaal functioneren. De Gezondheidsraad stelt dat gezond of succesvol ouder worden niet alleen afhankelijk is van het al dan niet hebben van een ziekte. Ook persoonlijke en omgevingsfactoren, gebeurtenissen en maatschappelijke ontwikkelingen kunnen beperkingen veroorzaken. ,,Te denken valt aan leefstijl, vaardigheden in het omgaan met ziekte, motivatie om actief te blijven, sociale situatie en woonomstandigheden", aldus de Gezondheidsraad.

Eerste lijn moet alert zijn

Preventie bij ouderen zal volgens de Gezondheidsraad voorkomen dat ze in een negatieve spiraal terecht komen. Zelfredzaamheid speelt een belangrijke rol. ,,Daarom moet de gezondheidszorg, de eerste lijn voorop, veel meer aandacht hebben voor factoren die bij bedreigde zelfredzaamheid het functioneren gunstig kunnen beïnvloeden.'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top