ACTUEEL

Oud-minister Borst geëerd voor rol in euthanasiedebat

Oud-minister Els Borst van VWS is woensdag onderscheiden met de Paul van Eerde-Award. Borst kreeg de onderscheiding namens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), vanwege haar bijdrage aan het parlementaire euthanasiedebat.

Parlementair debat

Borst verdedigde in het parlementaire debat over de euthanasiewet dat ook het lijden aan het vooruitzicht gevorderd dement te worden, een reden kan zijn voor een gerechtvaardigd verzoek om euthanasie aan de arts. "Door de genuanceerde manier waarop zij dit gevoelige onderwerp aan de orde stelde, kweekte zij maatschappelijk en politiek begrip voor deze moeilijke kwestie en kreeg zij een Kamermeerderheid achter haar voorstel", aldus het juryrapport. Volgens de NVVE zijn artsen zelden bereid op verzoek stervenshulp bij dementie te verlenen. Ook niet nu het wettelijk is toegestaan.

Award

Jaarlijks reikt de NVVE de Paul van Eerde-Award uit, die vernoemd is naar de chemicus die, toen hij de diagnose dementie kreeg, meteen wist dat hij deze aandoening niet tot het einde wilde meemaken. Hij vond geen gehoor bij zijn arts, verzamelde zelf dodelijke medicijnen en stapte in overleg met zijn familie uit het leven, voordat hij diep dement zou worden. De jury van de award bestond uit Dick Swaab, Jeltje van Nieuwenhoven, Constance de Vries, Philip Scheltens en Govert van Eerde. Aan de award is een bedrag van 5000 euro verbonden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top