ACTUEEL

‘Arts moet vertrouwen op intuïtie bij diagnose’

‘Arts moet vertrouwen op intuïtie bij diagnose’

Huisartsen moeten vertrouwen op hun intuïtie bij het stellen van een diagnose bij patiënten. Het fingerspitzengefühl is weliswaar niet nauwkeurig, maar wel een belangrijk diagnostisch instrument, concludeert het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) in een donderdag gepubliceerd onderzoek. Zo blijkt dat in twee derde van de gevallen de huisarts het gevoel had dat er iets niet in orde was en dat gevoel later juist bleek.

Fingerspitzengefühl

Nivel baseert het onderzoek op een representatieve groep van 59 huisartsen in 42 praktijken. In 133 gevallen bleek dat de artsen niet direct een ziekte konden vinden maar wel het gevoel hadden dat er iets niet klopte. Bijvoorbeeld omdat de patiënt ineens veel gewicht had verloren, normaal nooit op een spreekuur komt of er 'ziek’ uitzag. Dat gevoel bleek achteraf te kloppen; in een derde van de gevallen had de patiënt zelfs een vorm kanker.

Van alle ‘fingerspitzengefühl-gevallen’ werd de helft doorverwezen naar een medisch specialist. Ook lieten de huisartsen laboratorium-, röntgen- en echo-onderzoeken doen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

J.E.

20 oktober 2011

Nogal ontwetenschappelijke en dubieuze conclusie. Iets voor de vereniging tegen de kwakzalverij wat mij betreft.
In hoeveel procent van deze gevallen was de ziekte door middel van het aangewezen diagnostisch algoritme wel te vinden? Pas als blijkt dat de meeste algoritmen er vaker naast zaten dan "het gevoel" kan er een gedegen advies gegeven worden dat men op het gevoel moet afgaan. Anders moet de conclusie zijn dat de meeste huisartsen niet kundig zijn in de vereiste diagnostiek.

Top