ACTUEEL

'Patiënt moet meer bijbetalen bij tandarts'

'Patiënt moet meer bijbetalen bij tandarts'

Het risico bestaat dat patiënten vanaf januari meer moeten bijbetalen bij de tandarts, ook al hebben ze een goede verzekering. Dat voorspelt ziektekostenverzekeraar CZ.

Experiment tarieven

Volgend jaar begint een experiment waarbij tandartsen zelf hun tarieven mogen vaststellen. De overheid hoopt op die manier de kwaliteit van de tandartszorg te verbeteren. De tandartsen moeten in het nieuwe systeem onderhandelen met de zorgverzekeraars over de prijs van een behandeling.

Als de tandarts vasthoudt aan een hoger tarief dan de verzekeraar wil betalen, is de klant de dupe, zegt een woordvoerster van CZ. “Die moet immers het verschil bijbetalen.” Het is volgens de verzekeraar belangrijk dat patiënten zich dit realiseren en voor de behandeling begint naar de prijzen vragen.

Kwaliteit tegen scherpe prijs

De overheid hoopt dat tandartsen in het nieuwe systeem worden aangespoord om goede kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Van de zorgverzekeraars wordt verwacht dat ze alleen contracten afsluiten met tandartsen die goede kwaliteit leveren. Volgens CZ zijn er weinig objectieve gegevens over de kwaliteit van de behandelingen. "Daarom zal er de komende maanden vooral worden onderhandeld over de prijs."

De koepel van patiëntenorganisaties NPCF is voorstander het experiment. Maar volgens de organisatie moet er voor de klant meer informatie beschikbaar komen over welke tandarts goede kwaliteit levert en welke minder. Patiënten kunnen dan beter kiezen wie hun gebit mag onderhouden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

20 oktober 2011

Waarom moet er dan van " de dupe" gesproken worden als niet duidelijk is wat de kwaliteit-prestatie verhouding is?Tandartsen leveren over het algemeen goede kwaliteit maar bij gebrek aan helderheid is er blijkbaar iemand 'de dupe'? Zorgverzekeraars hebben 5 jr na de invoering van het zorgstelsel nog maar weinig notie van kwaliteit is, wie dupeert wie?

Top