ACTUEEL

Farmaceut beboet voor 'cadeautje' aan artsen

Farmaceut beboet voor 'cadeautje' aan artsen

Het farmaceutische bedrijf Allergan uit Eindhoven is deze zomer veroordeeld tot een boete van 45.000 euro. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft vrijdag een bericht hierover in Trouw bevestigd.

Botox-bijeenkomst

Het bedrijf betaalde medisch specialisten 1200 euro voor aanwezigheid bij een voorlichtingsbijeenkomst over Botox. De voorzitter van de bijeenkomst, ook een specialist, kreeg 2000 euro uitbetaald. Daarbij bood de fabrikant de artsen een uitgebreide lunch, een aperitief en luxediner aan.

Volgens de inspectie is sprake van 'gunstbetoon' en dat is volgens de Geneesmiddelenwet verboden. Trouw kreeg de uitspraak in handen via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Bevorderen gebruik

De IGZ bezocht de bijeenkomst in maart vorig jaar. De boete is afgelopen juni opgelegd. De artsen zouden de voor- en nadelen bespreken van het gebruik van Botox bij chronische migraine. De inspectie schrijft in het onderzoeksrapport niet anders te kunnen concluderen dan dat de betalingen kennelijk dienden om gebruik van het middel Botox te bevorderen. De artsen zijn niet beboet. Volgens de huidige regels is dit niet mogelijk. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top