ACTUEEL

UVIT start proef met nieuw preferentiebeleid

Zorgverzekeraars Univé, VGZ, Iza en Trias (UVIT), zijn een experiment gestart waarbij elf nieuwe geneesmiddelen in een nieuw preferentiebeleid worden opgenomen. De winst die de verzekeraars hiermee behalen, willen zij aan hun eigen verzekerden teruggeven.

Geen winst

De verzekeraarscombinatie heeft hiervoor het initiatief genomen omdat de besparingen van het huidige preferentiebeleid, niet teruggegeven kunnen worden aan verzekerden. Omdat de politiek hierover nog geen besluit heeft genomen, heeft UVIT het heft in eigen handen genomen. "Onze voorkeur gaat uit naar veranderingen die de overheid oplegt, maar dan moet er wel vaart achter gezet worden", aldus een woordvoerder van de zorgverzekeraars. "Op dit moment ziet het ernaar uit dat er ook voor 2010 niets zal veranderen." UVIT heeft de leveranciers aangeschreven met het verzoek of zij aan de proef willen meewerken.

Bogin tegen UVIT-plan

De Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) noemt het plan van UVIT 'onacceptabel'. De belangen van de geneesmiddelenproducenten zijn hiermee volgens Bogin onvoldoende gewaarborgd. Het preferentiebeleid en ook de vorm die UVIT nu voor de elf geneesmiddelen heeft gekozen, vormen volgens Bogin een ernstige bedreiging voor de continuïteit van levering van generieke geneesmiddelen en het betaalbaar houden van de geneesmiddelenvoorziening in de toekomst.

Kortingen op geneesmiddelen

Daarnaast vindt Bogin het opmerkelijk dat UVIT zich 'voortdurend heeft beklaagd' over het bestaan van kortingen in de geneesmiddelenmarkt, maar nu zelf kortingen bedingt. "Het beleid van minister Ab Klink van VWS is erop gericht om meer prijsconcurrentie te stimuleren en niet-functionele kortingen uit de markt te halen. Bogin steunt dit beleid van de minister ten volle en heeft daartoe ook voorstellen bij het ministerie van VWS neergelegd."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top