ACTUEEL

Topbestuurder Morris Tabaksblat overleden

Morris Tabaksblat (74), naamgever van de code-Tabaksblat voor goed bestuur van beursgenoteerde ondernemingen, is op donderdag 20 oktober overleden.

Code-Tabaksblat regelt transparantie

Onder leiding van Morris Tabaksblat heeft een commissie acht jaar geleden een gedragscode voor transparante bedrijfsvoering van beursgenoteerde ondernemingen opgesteld.  Dit in reactie op schandalen bij grote bedrijven als het Amerikaanse Enron en Ahold in Nederland. De code-Tabaksblat omvat richtlijnen voor aandeelhouders, bestuurders en commissarissen. De commissie heeft het maximaal aantal commissariaten bij beursgenoteerde ondernemingen op vijf per persoon gesteld. De code trad in december 2004 in werking en heeft transparante bedrijfsvoering en acceptabele beloningen voor toplieden als doelen.

Decennia ervaring als bestuurder ondernemingen

Na zijn militaire dienst ging Morris Tabaksblat in 1964 aan het werk bij Unilever. Voor deze multinationale onderneming werkte hij in Brazilië, Nederland en Spanje. Twintig jaar later trad hij toe tot de raad van bestuur waarvan hij tien jaar later bestuursvoorzitter werd. Dit millennium was hij bestuursvoorzitter van Reed Elsevier en voorzitter van de raad van commissarissen van AEGON en TNT.

Code-Tabaksblat in plaats van Zorgbrede Governancecode 

Tabaksblat ontving in 2008 een eredoctoraat van Nyenrode Business Universiteit voor zijn grote verdiensten voor het bestuur van internationale ondernemingen. Bijzonder hoogleraar Healthcare Entrepreneurship Loek Winter pleitte er op 11 oktober tijdens zijn oratie aan dezelfde universiteit om in de gezondheidszorg de Zorgbrede Governancecode te vervangen door brede toepasssing van de code-Tabaksblat.

Morris Tabaksblat wordt aanstaande woensdag in besloten kring gecremeerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top