ACTUEEL

Alcoholslot laat verslaving ongemoeid

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) waarschuwt tegen het  wetsvoorstel voor een alcoholslot . Volgens de beroepsvereniging laat het Alcoholslotprogramma (ASP) de alcoholverslaving van duizenden deelnemers ongemoeid.

Onacceptabel

De NVvP vindt dit onacceptabel: alcoholverslaafden zijn zowel onder invloed als nuchter ongeschikt voor verkeersdeelname en dienen eerst deze ernstige psychiatrische ziekte medisch aantoonbaar overwonnen te hebben, alvorens zij verantwoord als bestuurder kunnen optreden. De NVvP heeft onlangs middels een brief de Ministers van Verkeer en Waterstaat (V&W) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de betrokken Vaste Kamercommissies en andere betrokken partijen van haar zorgen op de hoogte gebracht. 

Verslaving is ziekte

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wil het alcoholslotprogramma invoeren om alcoholgebruik in het verkeer strenger aan te pakken. Het alcoholslot is een startonderbreker. Maar volgens de NVvP zijn alcoholverslaafden ook in nuchtere toestand vanwege ontwenningsverschijnselen gevaarlijke verkeersdeelnemers en dus ongeschikt voor verkeersdeelname. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de bestuurders met een slok op een alcoholverslaving heeft. Voor deze groep alcoholverslaafden is nuchter rijden volgens de NVvP niet duurzaam te realiseren.

Terugval

Uit onderzoek naar de effectiviteit van buitenlandse alcoholslotprogramma’s blijkt dat deze deelnemers na het alcoholslotprogramma massaal terugvallen in het rijden onder invloed, omdat geen medisch specialistisch onderzoek plaatsvindt.  De NVvP pleit er daarom voor om het alcoholslot in te voeren in combinatie met verplichte behandeling.


 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top