ACTUEEL

'Faillissement GGZ-instelling WNB nabij'

GGZ WNB dreigt failliet te gaan. Dat heeft vakbondsbestuurder Jacob Riepe van CNV Publieke Zaak woensdag gezegd in reactie op de problemen bij de instelling voor psychiatrische zorg GGZ West Noord-Brabant (WNB) uit Halsteren, vlakbij Bergen op Zoom.

De ondernemingsraad heeft het overleg met de leiding van de instelling opgeschort. GGZ WNB, met ongeveer 7000 patiënten en ongeveer 1200 medewerkers, verkeert al lange tijd in ernstige problemen. Volgens het CNV trekt de jarenlange crisis diepe sporen in de organisatie. Personeel is de onzekerheid beu, en trekt weg. Vacatures zijn moeilijk te vervullen. De kwaliteit van de zorg komt steeds verder onder druk te staan.

Overheidsingrijpen

Volgens het CNV resten inmiddels weinig andere opties meer dan overheidsingrijpen. Banken willen volgens vakbondsbestuurder Riepe geen risico meer nemen. Een fusie met een collega-instelling is onmogelijk omdat andere instelling niet opgezadeld willen worden met de miljoenenschuld van de instelling uit Halsteren.

Megalomaan gedrag 

De problemen spelen al vele jaren. Volgens het CNV zijn ze terug te voeren op megalomaan gedrag van de voormalige voorzitter van de raad van bestuur en is er veel te veel geld uitgegeven, onder meer aan investeringen die niet terug te verdienen bleken. “Je kunt de directeur de schuld geven, maar de raad van toezicht stond erbij en keek er naar. Ze wisten van de problemen en grepen niet in. Het is iets dat je wel vaker ziet in de gezondheidszorg.” Riepe vindt dat leden van de raad van toezicht in de toekomst hoofdelijk aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld voor wanbeleid. “De Tweede Kamer moet moet daar een wet voor maken.” (ANP)

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

1 december 2011

ja die klote abn bank he

Anoniem

1 december 2011

heeft u mischien slechte ervaringen met de ggz wnb

Anoniem

1 december 2011

heeft u mischien slechte ervaringen met de ggz

Anoniem

1 december 2011

ja ze hebben me ontslagen

Anoniem

1 december 2011

de eerste reactie was wanner is die ggzwnb nou eens failliet

Anoniem

1 december 2011

het zou indedaad beter zijn dat de ggz wnb stopt ze hebben geen geld om goede zorg te leveren

Anoniem

1 december 2011

ja idd ze zijn niet eens te bereiken en bijna geen psychiaters meer

dankers

1 december 2011

jammer dat je niet via de rabobank lid van deze pagina kunt worden

Top