ACTUEEL

VWS en Justitie: Meer verplichte verslavingszorg

De ministeries van Justitie en VWS willen het aantal verslaafden dat verplicht wordt zorg te ondergaan verdubbelen. Van drieduizend in 2006 naar zesduizend 2011.

Aanbieden van ambulante zorg

Staatssecretaris Albayrak van Justitie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat “niet-vrijblijvende zorg een effectief instrument gebleken is voor het beïnvloeden van het overlastgevende gedrag van de personen in deze groep”. Om dit te realiseren hebben twaalf zorgaanbieders een overeenkomst met Justitie voor extra ambulante zorgtrajecten ondertekend.

Dubbelproblematiek in verslavingszorg

De departementen kiezen voor inkoop van intensieve ambulante zorg omdat er nog onvoldoende multidisciplinaire zorg beschikbaar is. Verslaafden kampen naast verslaving ook vaak met psychiatrische problemen en lichte verstandelijke beperkingen. Behandeling is gericht op het ingrijpend aanpakken van gedragspatronen. Door de combinatie van zorg en justitiële maatregelen moet herhalingscriminaliteit afnemen.

Doelstellingen drangtraject

In 2008 zijn er 3736 verslaafden doorgestroomd naar zorg. In 2009 moeten vierduizend verslaafden een drangtraject doorlopen. Uiteindelijk moeten in 2011 zesduizend verslaafden niet-vrijblijvende zorg ontvangen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top