ACTUEEL

Raad van State: fusietoets zorg overbodig

Het is onnodig om zorginstellingen te onderwerpen aan een aparte fusietoets. Fusies hoeven namelijk geen negatieve invloed te hebben op de kwaliteit van de zorg. Dit staat in een advies van de Raad van State dat deze week aan minister Ab Klink van VWS is aangeboden.

Patiënten kunnen kiezen

Klink heeft de Raad van State om advies gevraagd omdat de Tweede Kamer zich grote zorgen maakte over fusies in de zorg. Schaalvergroting in de ziekenhuiszorg leidt ertoe dat patiënten steeds minder te kiezen hebben. Bovendien moeten ze steeds verder reizen naar de instellingen. De minister heeft herhaaldelijk op voordelen gewezen die grote ziekenhuizen juist kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat ze met moeilijke behandelingen meer ervaring kunnen opdoen.

NZa waarborgt concurrentie

De Raad van State stelt ook dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al de bevoegdheid heeft om te voorkomen dat een zorginstelling een te groot deel van de markt in handen heeft. Dit is genoeg om de concurrentie in de zorg te kunnen waarborgen.

IGZ waarborgt kwaliteit

Wel zouden de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de wettelijke bevoegdheid moeten krijgen om te adviseren over de gevolgen van een fusie voor de kwaliteit. De NMa heeft onlangs nog een fusie van ziekenhuizen in Vlissingen en Goes goedgekeurd omdat het overeind houden van de zorg daarmee gediend zou zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top