ACTUEEL

'Ongebruikte medicijnen opnieuw verspreiden'

Het Beste Zorgidee 2011 komt van Anja Vissers-Versteegen. Ze wint 10.000 euro met haar idee om ongebruikte medicijnen niet weg te gooien maar opnieuw te verspreiden.

Speciale verpakking

Door medicijnen in een speciale verpakking te sealen, kunnen ze bij terugname door een apotheek opnieuw gebruikt worden. Daamee kunnen, volgens apothekersassistente Vissers vele miljoenen euro’s bespaard worden. De winnares wil het prijzengeld in eerste instantie gebruiken voor het realiseren van haar idee.Vissers: "Ik wil een pilot organiseren bij ons in de apotheek. We sealen de doosjes medicijnen voor nog geen euro per stuk. Bij terugkomst kunnen de medicijnen dan opnieuw uitgedeeld worden. Via deze pilot kunnen andere zorgverzekeraars zien hoeveel geld dit idee oplevert."

Uitdagen

Het Beste Zorgidee is een inititatief van ONVZ. De verzekeraar wil met de prijs het publiek van Nederland uitdagen om mee te denken aan de verbetering van de zorg.  Vorig jaar bedacht John Rietman uit Venray het Beste Zorgidee met de ZorgTV: een manier om beeldcontact te realiseren tussen cliënten in de thuiszorg en speciaal getrainde vrijwilligers. In 2009 won Renate Rammeloo met het idee van een boodschappenpakket voor mensen die net ontslagen zijn uit het ziekenhuis.

11 Reacties

om een reactie achter te laten

Margriet Hijweege

31 oktober 2011

Gefeliciteerd allen die aan dit idee een bijdrage hebben geleverd. Wel heb ik een vraag is dit het beste zorgidee, en levert het ook welzijn voor de klant op en een wezenlijke verbetering, ik denk dat het optimalisatie is en tevens een mooie manier om duurzamer met medicijnen om te gaan. Toch zou ik aan de prijs meer innovatie elementen willen zien. Dit jaar was met name de ouderenzorg het aandachtspunt voor het beste zorg idee.Daar zie ik niet direct zaken van terug. Ik weet zeker dat er innovaties zijn gemeld die en direct in de ouderenzorg effectief zouden zijn, die de aantrekkelijkheid van deze tak van zorg sterk zou doen verbeteren en die het welzijn van de client zou doen toenemen. Ook vragen met betrekking tot familieparticipatie zouden direct opgelost kunnen worden.
Misschien toch nog eens de criteria herijken voor 2012.

ANH Jansen

31 oktober 2011

Aan dit innovatief idee is e.a. aan te merken.

Sealen voor 1 euro per doosje? En bij terugname ook weer een vergoeding voor de te maken kosten om de thermometer af te lezen, te beoordelen of de retourzending nog bruikbaar is en om het doosje terug te zetten in de kast.

Dat wordt een nieuw verdienmodel voor de openbare apotheek en een toename van de schadelast voor de verzekeraar en daarmee de samenleving.

Alleen al het sealen van het doosje is niet kosteneffectief. 75% van de verstrekkingen zijn generieke geneesmiddelen die niets meer kosten. De prijs per doosje ligt ver onder de euro.

25% zijn de specialités. Die zijn fors duurder. Daar is aan te rekenen wanneer de extra kosten voor retourafhandeling op wegen tegen de baten van minder spillage.

Geen enkele verzekeraar gaat voor de nagenoeg gratis generieke middelen 1 euro per doosje extra betalen, plus een toeslag bij daadwerkelijke terugname en de kosten van de thermometer. Het is immers geen geweldige open einde regeling en van open einde regelingen houden verzekeraars niet. En terecht niet. Het zijn geen Efteling Ezels.

Voor de single source specialités ligt het anders, maar ook daar zal flink aan moeten gerekend om te zien of e.a. kostendekkend is en juridisch verantwoord is.

EU regels zijn klip en klaar. Aansprakelijkheid van de geneesmiddelen is binnen de farmakolom geregeld. Eenmaal de keten verlaten is de aansprakelijkheid geheel aan de eindgebruiker. Terugname van medicijnen is in dit licht zeer moeilijk realiseerbaar.

Naast temperatuur spelen ook vochtigheid en straling een rol in de houdbaarheid en bewaring van geneesmiddelen.

Beter is de verstrekking van het aantal geneesmiddelen per receptregel flexibel te maken; niet standaard voor 3 maanden maar in overleg met de patiënt zelf afstemmen op klinisch beeld, op tussentijds bezoek aan de poli kliniek en opname in het ziekenhuis. Beperk dus het volume aan "overtollige" geneesmiddelen. Dat vereist vertrouwen van de verzekeraars; er mag immers niet onnodig worden geknipt in de regels.

Beter te voorkomen dan terug te nemen.

Mook

1 november 2011

Dit idee is al erg vaak aan de orde geweest; eigenlijk niets nieuws onder de zon behalve het saelen dan;
veel simpeler is het om niet altijd direct alle medicijnen af te halen maar in delen; als je ze dan niet meer nodig hebt zijn ze niet afgehaald, nog in de la van de apother en dus zo weer voor iemand anders te gebruiken;
KOST niets.

Melief

1 november 2011

Ik werk al 11 jaar in de particuliere thuiszorg, veelal palliatieve zorg.Wat mij telkens weer verbaasd en waar ik telkens de artsen weer op aanspreek is het volgende: Als iemand terminaal is krijgen de meeste patienten morfine preparaten. De mensen beginnen meestal met een lage dosis, maar deze lage dosis wordt wel direkt voor 3 maanden geleverd. Het moment dat de dosis verhoogd wordt of als er een ander medicijn gegeven gaat worden ligt het eerst medicijn in de kast maar wordt er vervolgens niets meer mee gedaan. Zo heb ik ooit eens bij een patient voor tenminste € 5000 aan oxycontin meegenomen om vernietigd te worden omdat deze niet meer gebruikt zou gaan worden.Dit is echter geen uitzondering. Dus heren/dames artsen en apothekers, als iemand terminaal is schrijf niet direkt zoveel medicijnen voor, het is goedkoper om medicijnen per week of evt. voor 14 dagen uit te schrijven dan dat je dit gelijk voor 3 maanden doet.

jansen

1 november 2011

we zouden het weg kunnen geven aan derdewereldlanden

Anoniem

1 november 2011

wat mij inderdaad ook iedere keer weer verbaasd (ik werk al bijna 20 jaar in de verpleeghuiszorg), dat artsen inderdaad grote hoeveelheden medicijnen voorschrijven als iemand met iets nieuws begint, terwijl soms al bekend is dat de dosis opgehoogd gaat worden of dat het in losse doosjes geleverd wordt en een week later in een baxter systeem (zakjes) waarna de meeste doosjes dus weer ongebruikt terug kunnen naar de apotheek. Kassa, Kassa! In de verpleeghuiszorg worden wekelijks of 2 wekelijks nieuwe medicijnen besteld door de verzorging, waarom dan zulke grote hoeveelheden leveren? Er veranderd zo vaak iets aan de medicatie van ouderen na een artsenvisite, en steeds weer kunnen die medicijnen retour. Geldverspilling!

Anoniem

1 november 2011

Is dit een nieuw idee?????
Ik dacht het niet.
Het is altijd door de apotheken tegengehouden.
Men zou niet zeker zijn van de kwaliteit door slecht bewaarde medicijnen.

Anoniem

1 november 2011

Laten we de discussie over kwaliteit even achterwege laten en kijken waar winst valt te behalen. De winst ligt zeker bij de apotheker. Stel iemand krijgt 6 ingesealde doosjes medicijnen mee en gebruikt er maar 1. De apotheker declareert, terecht, 6 doosjes bij de zorgverzekeraar. Er worden 5 doosjes retour gebracht. Deze gaan na controle terug in de voorraad van de apotheek.
Vervolgens wordt wederom een recept uitgeschreven voor deze medicijnen. Ook hier worden 6 doosjes meegegeven. En weer worden 6 doosjes gedeclareert bij de zorgverzekeraar, maar 5 hiervan waren al vergoed aan de apotheker. Dus de zorgverzekeraar betaalt twee maal voor dezelfde medicatie. In feite verandert er financieel niets voor de zorgverzekeraar, maar wel voor de apotheker. Deze laatste declareert dezelfde medicatie tweemaal en mogelijk zelfs vaker!
Ja, dan kun je een systeem opzetten dat aangeeft dat de medicatie retour is gekomen en dat de kostprijs hiervan verminderd kan worden op de eerste de beste declaratie van de apotheker bij de zorgverzekeraar. Al vrij snel komt elk weldenkend mens dan tot de conclusie dat dit een fraudegevoelig systeem is.
Het is dan ook onbegrijpelik dat hiervoor een prijs is toegekend. Wie zat er in de jury. Een vertegenwoordiger van de apothekers?

Anoniem

2 november 2011

Prima idee,
Ik kan zo een lading on aangebroken medicijnen doosjes die nog niet overtijd zijn brengen of opsturen.

bakker

2 november 2011

Inderdaad Melief, voorkomen is beter.
Ik werk ook in de thuiszorg en kom precies hetzelfde tegen, ik zie regelmatig voor duizenden euro's aan medicatie zo de vernietiging in gaan....
Ander voorbeeld. Schoonvader heeft last van tremor. Komt zeer frequent bij de Neuroloog die elke keer voor 3 maanden iets nieuws voorschrijft, en echt niet de goedkoopste middelen. Als het niet werkt dan mag hij ermee stoppen. Hij kan ondertussen zelf wel een apotheek starten.
Specialist luistert niet naar zijn argumenten om minder te geven en apotheek geeft aan dat dit is wat de specialist voorschrijft dus dan krijg je dit mee.....

Pieters

28 november 2013

Dit is een idee dat al jaren geopperd wordt door mensen die niet weten dat de apotheker verantwoordelijk wordt gesteld voor de kwaliteit van de geneesmiddelen. Zodra deze de apotheek verlaten is die kwaliteit niet meer te garanderen. Sealen heeft hierop helaas geen invloed. Want de ene patient bewaard zijn doosjes in de koelkast, de andere op de vensterbank boven de verwarming en de ander zit ernaast te roken. Dit alles heeft wel invloed op de medicatie. Kortom, leuk idee, maar helaas tegen alle wettelijke regels in.

Top