ACTUEEL

MKB en zzp’er zorg hard geraakt

MKB en zzp’er zorg hard geraakt

Het midden- en kleinbedrijf in de zorg raakt in grote problemen als gevolg vanpgb-maatregelen. Dat meldt de Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) in een persbericht.

De branchevereniging reageert op een brief van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) van dinsdag en het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over het pgb woensdag. Door de pgb-maatregelen zien kleinschalige zorgleveranciers en zzp’ers hun inkomsten teruglopen. Ook voor de sector zijn de maatregelen nadelig. Zo gaan innovatief ondernemerschap en miljoenen euro’s aan private investeringen verloren, aldus BVKZ. Bovendien komt de conitnuïteit van zorg in gevaar.

Pgb-maatregelen

De positie van zzp’ers en het mkb in de zorg komt in gevaar doordat er fors gesneden wordt in het pgb. Cliënten verliezen daardoor de mogelijkheid om een kleinschalige zorgleverancier of zzp’er in te schakelen. Dit ondanks de toezegging van de staatssecretaris dat bestaande pgb-houders in 2012 niets zouden merken van de maatregelen.

Zorg in natura

De staatssecretaris uitte op 1 juni, bij de bekendmaking van de plannen, de wens om het aanbod van naturazorg in de AWBZ te flexibiliseren. Om dat doel te realiseren zouden zzp’ers en kleinschalige zorgleveranciers toestemming krijgen om AWBZ zorg in natura te leveren. Omdat de contractering ook in juni startte, maakten de zzp’ers en het MKB geen kans. De zorgkantoren konden hun inkoopbeleid niet op tijd aanpassen en de ondernemers konden zo snel niet aan de eisen van de zorgkantoren voldoen.

'Diep triest'

De termijn voor het sluiten van contracten sluit vandaag. Volgens de BVKZ is het eindbeeld ‘diep triest’. Niet één zzp’er zou gecontracteerd zijn en slechts 1 op 40 mkb-ondernemeingen heeft per 2012 een contract. Als gevolg van de maatregelen zouden de eerste kleinschalige ondernemers binnenkort stoppen.

Kleinschalige zorg

De kleinschalige zorg biedt werk aan zo’n 25.000 zorgprofessionals en verleent AWBZ-zorg aan meer dan 100 duizend cliënten die voor het merendeel hun zorg via een pgb inkopen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Regensburg

2 november 2011

Tja, Ik ben dan één van die 25.000 zorgprofessionals die straks geen werk meer heeft.
Juist bewust de keuze gemaakt om na jaren voor instellingen te hebben gewerkt, zzp-er te worden, dit tot volle tevredenheid van alle partijen, met name de clienten.
Er zijn door deskundigen berekeningen gemaakt die aantonen dat deze hele actie de overheid uiteindelijk meer geld gaat kosten dan het zal opleveren.
Maar het ergste is dat de zorgbehoevende, die tot nu toe dankzij het PGB de zorg op orde heeft, nu opnieuw in het stramien van (grote) instellingen moet gaan lopen.
Ben ik nou zo gek....?

G. Hebbink

3 november 2011

Welkom in de overgereguleerde wereld van de zorg. Het stramien van (grote) instellingen is niets meer of minder dan de uitvoering van alle regeltjes, wetten en richtlijnen die van de overheid zelf afkomstig zijn. ZZP-er die zorgaanbieder willen zijn, moeten daarmee omgaan, of we moeten met z'n allen besluiten dat er twee soorten zorgaanbieders zijn. Een soort met alle regels en een zonder. Voor mij is dan wel de vraag of al die regeltjes dan wel nodig zijn.

Of, en dat zou pas echt vernieuwend zijn, besluit de politiek fors te gaan snijden in de regels voor alle zorgaanbieders. Laten we beginnen bij de wet clientenrechten zorg, die er nog niet eens is.

Top