ACTUEEL

Financiële banden artsen en farmacie openbaar

Vanaf 2013 worden de financiële banden tussen farmaceutische industrie en artsen openbaar. Dat meldt de Stichting CGR.

De regeling bevat een aantal gedragsregels voor farmaceutische bedrijven en beroepsbeoefenaren, voor instellingen en voor samenwerkingsverbanden van beroepsbeoefenaren. Vanaf 2012 moeten zij betalingen die op jaarbases boven de 500 euro uitkomen, publiceren in een centraal register. Openbaarmaking wordt daarmee een standaard onderdeel van de overeenkomst die artsen en farmaceutische bedrijven met elkaar aangaan.

Register

De regeling gaat in op 1 januari 2012. Begin 2013 zal het centraal register operationeel zijn. In het register staat wat voor soort overeenkomst het betreft, welk bedrijf betrokken was en welke arts de dienst heeft uitgevoerd. Daarnaast wordt het totaalbedrag vermeld.

Meldplicht

Een meldplicht geldt voor activiteiten die zijn gebaseerd op dienstverlenings- of sponsorovereenkomsten. Te denken valt aan consultancy, zitting nemen in een adviesraad, optreden als spreker en gesponsorde zorgactiviteiten zoals de financiering van projecten. Niet onder de regeling vallen geschenken, gastvrijheid, standhuur tijdens bijeenkomsten en betalingen in het kader van WMO-plichtig onderzoek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top