ACTUEEL

‘Synthon werkt aan eerste merkmedicijn’

‘Synthon werkt aan eerste merkmedicijn’

De Nederlandse sector life sciences is binnenkort mogelijk een nieuwe merkproducent rijker met Synthon in Nijmegen. Het bedrijf werkt aan een nieuw medicijn dat het onder eigen merk op de markt wil brengen, meldt het Financieele Dagblad.

Synthon produceert tot nu toe merkloze generieke geneesmiddelen op chemische basis. Met die activiteit behaalde het bedrijf vorig jaar een 20 procent hogere omzet van 230 miljoen euro en een 22 procent hogere winst van ruim 62 miljoen euro, schrijft het FD.

Biosimilars

Sinds 2007 wil het bedrijf echter meer, waarvoor ook een nieuwe onderzoeksfaciliteit is geopend, zegt een woordvoerder. Synthon heeft zich tot doel gesteld om hybride biosimilars te produceren. Daarmee zal het bedrijf in de toekomst nieuwe ‘biologische entiteiten’ introduceren. Of Synthon die onder eigen naam op de markt gaat brengen is nog niet duidelijk. 

Generiek middel

Synthon werkt nu aan een middel tegen multiple sclerose. Het origineel is een synthetisch medicijn en dat maakt dat het molecuul (de werkzame stof) moeilijk na te maken is. Om die reden eist de Europese geneesmiddelenautoriteit (EMA) dat Synton de reguliere klinische trials doorloopt. Daarmee is een investering van 50 tot 80 miljoen euro gemoeid, die het bedrijf zelf denkt te kunnen dragen.

Complex molecuul

De woordvoerder van Synthon: “Bij de generieke geneesmiddelen die we tot nu toe maakten, was het heel makkelijk om aan te tonen dat het molecuul exact gelijk was. Bij dit synthetische middel ligt dat anders. Uit concurrentieoverwegingen kan ik niet meer over het molecuul zeggen want dan is eenvoudig na te gaan om welk geneesmiddel het gaat.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top