ACTUEEL

Sterfte hartinfarct met 80 procent gedaald

De sterfte onder ziekenhuispatiënten met een hartinfarct is de afgelopen 25 jaar met tachtig procent gedaald. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum vastgesteld in een onderzoek onder 15.000 patiënten die tussen 2008 en 1985 in het Thoraxcentrum van het Rotterdamse ziekenhuis opgenomen zijn geweest. De resultaten zijn woensdag bekendgemaakt.

Betere samenwerking

De onderzoekers denken dat andere ziekenhuizen in Nederland soortgelijke vooruitgang hebben geboekt. De wetenschappers noemen als oorzaken betere herkenning van de verschijnselen buiten het ziekenhuis, snellere start van de behandeling en betere samenwerking tussen ziekenhuizen in de regio. Ook betere inzet van medicijnen als cholesterol- en bloeddrukverlagers spelen een rol.

Overlevingskansen

De sterfte van patiënten met een groot hartinfarct daalde van zeventien procent in de periode 1985-1990 tot zes procent in de laatste tien jaar. Van de groep patiënten met een klein hartinfarct bedraagt de sterfte op dit moment minder dan twee procent. De daling van de sterfte in de eerste maand na opname komt in totaal uit op tachtig procent. Ook zijn de overlevingskansen op langere termijn enorm verbeterd.  De onderzoekers verwachten dat de sterfte de komende jaren verder afneemt. (bron: ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

ANH Jansen

3 november 2011

Dat zijn de cijfers voor mensen die in het ziekenhuis een hartinfarct hebben gekregen of die in het ziekenhuis zijn behandeld aan een hartinfarct.

Hoeveel mensen er buiten het ziekenhuis aan een hartinfarct overlijden of die het ziekenhuis niet hebben gehaald en alsnog overlijden meldt dit onderzoek niet.

Hoe hoog is de sterfte aan groot en klein hartinfarct in totaliteit?

Als je het ziekenhuis weet te halen maak je anno 2011 wel een betere kans het er levend af te brengen.

Verlening van aanrijdtijd naar 45 minuten zal de sterfte aan hartinfarcten in totaal geen goed doen.

En worden in alle ziekenhuizen de richtlijnen gevolgd?

En wat zijn de gevolgen voor overleven aan een hartinfarct met selectief contracteren door verzekeraars op basis van laagste prijs?

Hoe is de spreiding dan geregeld om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander binnen 45 minuten een ziekenhuis met cardiologie afdeling kan halen, dat ook nog voldoet aan de richtlijnen van de eigen beroepsgroep?

Mogelijke onderwerpen voor volgende onderzoeken genoeg dus. Promoveren maar en dan snel in dienst bij het RIVM of VWS of ZonMw.

Top