ACTUEEL

VVD: patiënt moet meer kostenbewust worden

De VVD wil patiënten meer kostenbewust maken door ze bij elke behandeling in het ziekenhuis inzicht te geven in de kosten. Zo hoopt de regeringspartij dat mensen beter begrijpen hoeveel de zorg kost en waarom de overheid op de uitgaven wil letten.

De liberalen hopen ook dat patiënten zo zelf gaan controleren of de juiste kosten in rekening worden gebracht. Dit gaat Tweede Kamerlid Anne Mulder van de VVD volgende week voorstellen bij de behandeling van de begroting Volksgezondheid, aldus een VVD-woordvoerder vrijdag na een bericht van de NOS.

Reacties

De SP reageert sceptisch. Dat geldt ook voor PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. Volgens hem is er 'niks mis mee' om de kosten voor mensen in de zorg inzichtelijk te maken. Maar hij maakt ook duidelijk er 'geen wonderen' van te verwachten. Regeringspartner CDA steunt het pleidooi van de VVD. CDA-Kamerlid Margreeth Smilde was volgens haar woordvoerster van plan een soortgelijk voorstel te doen in het debat met Schippers over de begroting van VWS.

Explosieve kostentijging

VVD'er Mulder geeft aan dat de zorgkosten explosief stijgen. "Dat is een tikkende tijdbom onder de collectieve uitgaven. Maar dat besef is er niet onder de bevolking. Mensen willen geen hogere premie betalen, en ze willen niet bezuinigen op de zorg. Maar die twee gaan niet samen. Er moet iets gebeuren", stelt hij.

Hartaanval

Zowel Mulder als zijn CDA-collega Smilde wil ook dat mensen beter de rekening kunnen controleren die door ziekenhuizen bij hun zorgverzekeraar wordt gedeclareerd. Daarbij benadrukt de VVD'er dat het niet de bedoeling is 'dat iemand die met bijvoorbeeld een hartaanval bij het ziekenhuis komt, eerst een rekening onder zijn of haar neus gedrukt krijgt'. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

4 november 2011

Een beter voorbeeld van damage-control door de VVD is nauwelijks te verzinnen.
Hoe navrant dat juist de VVD dit voorstel gelijktijdig lanceert met het promotie onderzoek uit Maastricht waar Fleur Hasaart een miljard fraude door artsen aantoont.
Wie heeft er schuld aan stijgende zorgkosten?
Degenen die de declaraties indienen: de artsen en degenen die de declaraties betalen: de zorgverzekeraars als "vertegenwoordigers" van de verzekerden/patienten.
De dupe is de goedgelovige patient. Patient wordt wakker!

Paul van Nimwegen

5 november 2011

Een sympathiek idee, de patiënt die controleert of hij de gedeclareerde zorg wel daadwerkelijk ontvangen heeft.
Maar de DBC-systematiek sluit daar helemaal niet bij aan. Dus zolang we deze declaratiesystematiek hanteren, en niet wat de loodgieter en timmerman doen, namelijk een lijst van verbruikte materialen opleveren en hun gewerkte uren tegen het afgesproken bedrag op de factuur zetten is het voor de patiënt onmogelijk fraude op te sporen.
En om dan nog maar niet te spreken over de extra kosten voor de verzekeraars die jaarlijks miljoenen kosten overzichten moeten genereren en verzenden.
Kortom niet doen, en verlaat het doodlopende DBC pad wat altijd tot creatieve declaraties zal leiden. Maar hier begint de zorg inmiddels op de markt te lijken. Daar gaat het niet anders.

Anoniem

6 november 2011

En dan..wat kan ik daar dan mee? Zeggen dat ik onderzoek zus of zo toch niet nodig heb omdat het weggegooid geld is?
Ik ben geen arts en kan dus niet beoordelen of de kosten die ik met mijn ziekte maak, verantwoord zijn.
En verder..kost dit bureaucratisch gedoe niet meer geld dan het nu al kost? Tenslotte moeten die kosten geraamd worden, ze moeten op papier gezet worden, ze moeten verstuurd worden, er moeten vragen beantwoord worden over bijvoorbeeld al je het niet snapt of als het niet klopt enz...kortom er komt alweer een mallemolen bij.

Top