ACTUEEL

IGZ: minister moet huisartsen dwingen

IGZ: minister moet huisartsen dwingen

Minister Edith Schippers van VWS moet huisartsen opdracht geven hun telefonische bereikbaarheid te verbeteren. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) haar gevraagd.

Het gaat om 49 huisartspraktijkendie na verschillende waarschuwingen nog steeds niet binnen 30 seconden de spoedtelefoon opnemen voor medische noodgevallen. Volgens een woordvoerder van de inspectie is dit een uiterst middel om de artsen te dwingen. Als ze niet luisteren naar de minister, krijgen ze een dwangsom opgelegd van maximaal 30.000 euro. De inspectie verwacht dat de minister het verzoek zal inwilligen. In juridische termen geeft ze de huisartsen dan een aanwijzing. Volgens de inspectie lopen patiënten gevaar, zeker in levensbedreigende situaties, als de telefoon niet of niet op tijd wordt opgenomen.

Betere score

Het is de tweede keer dit jaar dat de IGZ de telefonische bereikbaarheid van huisartsen onderzocht. De resultaten waren aanmerkelijk beter dan bij een eerder onderzoek dat in mei werd gepubliceerd. Vrijwel alle huisartsenpraktijken beantwoorden een spoedoproep nu binnen de gestelde norm van 30 seconden.

Reactie LHV

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft geen verklaring voor het feit dat de 49 praktijken hun telefonische bereikbaarheid nog steeds niet op orde hebben. Een woordvoerster benadrukt dat de rest van de 4378 praktijken in Nederland de zaak inmiddels wel op orde heeft. De organisatie verwacht dat de achterblijvers snel over de brug zullen komen. De inspectie gaat hen in de tweede helft van december opnieuw controleren.

Excuses

Bij het eerdere onderzoek bleek dat een kwart van de huisartsenpraktijken de spoedlijn niet op tijd opnam. Een op de acht praktijken nam ook binnen 90 seconden niet op. Op dat onderzoek kwam veel kritiek. Zo zou de IGZ bijvoorbeeld verkeerde telefoonnummers hebben gebruikt. De IGZ bood daar later haar excuses voor aan. (ANP/ Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

4 november 2011

De eerdere onderzoeken van IGZ deugen niet en tot op heden is op het WOB verzoek nav hun onderzoek nog geen afdoende reactie van IGZ op tafel gekomen. Dus elke bewering van IGZ , bij volledig gebrek aan transparantie, blijft voorlopig een eenzijdige.

Mitrasing

4 november 2011

"Volgens de inspectie lopen patiënten gevaar, zeker in levensbedreigende situaties, als de telefoon niet of niet op tijd wordt opgenomen." is trouwens een boute bewering zonder enig fundament.
Hoeveel mensen zijn jaarlijks, door vermeende traagheid, hierdoor in de problemen geweest?
Dom geklets van IGZ!

Top