ACTUEEL

‘Zeeuwse ggz beter af met grote organisatie’

‘Zeeuwse ggz beter af met grote organisatie’

Leen van Leersum, bestuursvoorzitter Emergis, denkt dat de ggz in Zeeland met een grotere organisatie beter af is. Dat zegt hij in een telefonische reactie op de brief van Klaverblad Zeeland.

Klaverblad Zeeland is blijkens de brief nog niet overtuigd van nut noodzaak van een fusie tussen Emergis en Parnassia Bavo Groep. De fusieplannen werden dit voorjaar publiek. Volgens Van Leersum is Klaverblad Zeeland vanaf het begin betrokken bij het proces.

Lastig uit te leggen

Van Leersum merkt dat het lastig is om mensen te overtuigen van de noodzaak van een fusie, nu er zoveel kritiek is op fusies. Emergis is nu de kleinste ggz-instelling in Nederland en is als zodanig zeer kwetsbaar, stelt Van Leersum. “Emergis is in staat om in de breedte actief te zijn, maar wel op hele kleine schaal. Als op een afdeling één psychiater stopt, komt meteen de kwaliteit en continuïteit in het geding.”

Schaalvoordeel

Schaalgrootte is volgens hem van belang om in te spelen op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Maar ook de toenemende concurrentie, bureaucratie, de digitalisering en eHealth en kunnen beter binnen een grote organisatie worden opgepakt.

OR en cliëntenraad

Tot nog toe zijn ook de ondernemingsraad (or) en de cliëntenraad van Emergis ‘niet overtuigd van nut en noodzaak van de fusie’, zegt Van Leersum. Hij voegt daaraan toe dat beide organen ook nog geen formeel plan hebben kunnen beoordelen.

Vaart maken

Desalniettemin maken Emergis en Parnassia Bavo Groep vaart met de fusie. In december willen ze tot een overeenkomst komen. Daarna moet de fusie door alle stakeholders en toezichthouders worden goedgekeurd.

Financiële paragraaf

Hoewel Van Leersum niet inhoudelijk op de brief van Klaverblad wil in gaan – maandag is er een gesprek – wil hij wel kwijt dat doelmatigheid niet de primaire motivatie voor de fusie is. “Ook is het natuurlijk niet zo dat Emergis moet meebetalen aan bedrijfsonderdelen van Parnassia Bavo die in financiële problemen zitten. Geld van Emergis, blijft van Emergis. Beide organisaties zijn bovendien financieel gezond, blijkt uit accountantsonderzoek.” Omgekeerd vindt de bestuurder het een prettig idee dat Emergis een financieel sterke ‘moeder’ krijgt waar het in tijden van nood op kan terugvallen.

Overhead

Verder is het volgens Van Leersum niet zo dat de Zeeuwse instelling jaarlijks 5 miljoen aan Parnassia Bavo Groep moet afstaan voor vergoeding van overhead en gebruik van centrale diensten. “Het bedrag dat Klaverblad noemt, klopt niet. Dat gaan we netjes aan ze uitleggen. Bovendien is het zo dat we voor alle betalingen aan Parnassia Bavo iets terug krijgen.” (Daan Marselis)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top