ACTUEEL

Vliegen in ziekenhuizen met z'n tienduizenden

Vliegen in ziekenhuizen met z'n tienduizenden

In ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar zijn de drie vliegen gevangen die woensdag rondzoemden in een operatiekamer. Het was de tweede keer dat Rijnstate ok's moest sluiten wegens overlast van vliegen. Ook het Atrium Medisch Centrum in het Limburgse Brunssum is deze week op vliegenjacht geweest en hoopt maandag weer te kunnen openen.

Maar directeur Nico Vonk van het Kenniscentrum Dierplagen in Wageningen heeft slecht nieuws voor hen: er zitten nog duizenden of zelfs tienduizenden vliegen in kieren in de muren om daar te overwinteren. “Je moet in dit jaargetijde niet alles hermetisch afsluiten, want dan liggen er straks tienduizenden vliegenlijkjes en die trekken weer ander ongedierte zoals tapijtkevers aan'', aldus de deskundige vrijdag.

Zwermen

Volgens Vonk gaan vliegen in het najaar massaal op zoek naar een plek om te overwinteren. Ze kiezen daarvoor een gebouw uit dat boven de andere bebouwing in de omgeving uittorent. Met zwermen tegelijk landen ze hoog op de buitenmuren en kruipen via spleten en kieren zo diep mogelijk het gebouw in. De vliegen die in de operatiekamers zijn opgemerkt, zijn de ‘brutaaltjes’. “Achter deze enkelingen verschuilen zich tienduizenden anderen, die in de muren blijven zitten”, weet Vonk zeker.

Brutaaltjes

Dat vliegen in operatiekamers deze week ineens in het nieuws zijn gekomen, heeft volgens hem niets te maken met het aanhoudend zachte najaar. “Er is niet meer overlast dan andere jaren, maar er is meer aandacht voor.”

Muren afdichten

De deskundige erkent dat de ziekenhuizen op dit moment niet veel anders meer kunnen doen dan binnenmuren afdichten, insecticide gebruiken en gaatjes naar buiten laten bestaan. “Maar voorkomen is beter dan genezen. Zulke instellingen moeten in het voorjaar hun buitenmuren laten controleren en gaten laten dichten. Dan kunnen er in het najaar geen beestjes naar binnen komen.”

Hengelo

Vliegjes lijken overal op te duiken. Vrijdag meldde de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) dat de ok's in Hengelo ook enkele uren gesloten waren, nadat in een steriele ruimte vliegjes waren ontdekt. De ruimte, naast de ok's, is schoongemaakt. Na enkele uren ging het operatiecomplex weer open, maar een aantal operaties moest verplaatst worden, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 november 2011

Waarschijnlijk zijn er meer vliegen in deze gebieden vanwege de mega varkensstallen a la Straathof? (zie uitzending Brandpunt gisteren)Creeren van een kunstmatige vraag leidt tot overconsumptie + overproductie = leed en ellende op lange termijn

Top