ACTUEEL

'Toezicht zorg en corporatie beter scheiden'

Minister Eberhard van der Laan van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie wil een duidelijkere scheiding tussen de raden van toezicht van samenwerkende woningcorporaties en zorginstellingen. Dit heeft de minister donderdag 23 april in de Tweede Kamer gezegd.

Fusie Espria

Voorganger Ella Vogelaar stak al een stokje voor een fusie van corporatie Woonzorg met zorginstellingen Evean en Philadelphia onder de noemer Espria, maar de besturen en de raden van toezicht gingen wel uit dezelfde personen bestaan. Van der Laan vindt dat het toezicht op de betrokken partijen beter gescheiden had kunnen blijven. Na de fusie kwam Philadelphia Zorg, dat vooral zorgt voor gehandicapten, in grote problemen. Het eigen vermogen van ruim 24 miljoen euro verdween als sneeuw voor de zon. Na de conclusie van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) dat het bestuur meer met de aankoop van vastgoed bezig was dan met zorg, stapten twee leden van de raad van commissarissen op. Van der Laan stelde dat met een raad van commissarissen die zowel Philadelphia als de twee partners in de gaten moest houden 'een soort van defect was ingebouwd'.

Zorg niet in gevaar

Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft de Kamer eerder deze week al laten weten dat Philadelphia op de weg terug is en dat de voortzetting van de zorg niet in gevaar is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het CSZ houden de komende tijd de instelling wel scherp in de gaten. Om er weer bovenop te komen moet Philadelphia gebouwen van de hand doen. Daar is ook Woonzorg bij betrokken. Ook de verkoop zal het CSZ in de gaten houden. Het kabinet werkt aan spoedwet die regelt dat transacties met vastgoed in de zorg aan dit college voorgelegd moeten worden. Dit moet gebeuren om te voorkomen dat winst uit de verkoop van panden weglekt uit de zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top