ACTUEEL

‘Bestuurders zorg verdienen volgens eigen norm’

‘Bestuurders zorg verdienen volgens eigen norm’

De meeste bestuurders in de zorg verdienen minder dan de norm die ze zichzelf in 2010 hebben opgelegd. Die voorzichtige conclusie trekt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. In december volgen de definitieve cijfers over het afgelopen jaar.

Nieuwe zorgbestuurders

Schippers schrijft dat in 2010 zo'n 101 nieuwe bestuurders in de zorg aan de slag zijn gegaan. Hun gemiddelde loon kwam uit op 147.000 euro. Tien van de nieuwe bestuurders kregen een hoger loon dan de norm. Negen van hen waren werkzaam in een ziekenhuis. Schippers zegt wel dat de cijfers nog “voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd”.

Cultuuromslag

Volgens de bewindsvrouw zijn er meer signalen die erop wijzen dat de zorgsector een cultuuromslag heeft gemaakt. “Sommige zittende bestuurders hebben de gevoeligheden uit de samenleving opgemerkt en nemen genoegen met een nullijn of leveren zelfs een deel van hun salaris in.”

Uit cijfers over 2009 kwam een soortgelijk beeld naar voren. Circa 19 procent kreeg meer betaald dan 130 procent van wat een minister verdient. Vooral ziekenhuisbestuurders (57 procent) boerden meer dan wat wenselijk wordt geacht. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

8 november 2011

Wanneer komen Schippers en VWS zélf met een interne cultuuromslag?

Top