ACTUEEL

Premies grote zorgverzekeraars stijgen

Premies grote zorgverzekeraars stijgen

Zorgverzekeraars Agis, Zilveren Kruis Achmea, VGZ en Univé hebben dinsdag de premies voor 2012 bekendgemaakt. De basispremies van deze verzekeringen zijn allemaal 108,25 euro. Eerder al maakte Menzis de premies voor 2012 bekend. Daar gaat de basispremie naar 106,50 euro per maand.

Stijging

De premies van de aanvullende zorgverzekeringen van Agis stijgen met gemiddeld 8,3 procent, die van Zilveren Kruis Achmea met gemiddeld 5,1 procent. Bij VGZ en Univé gaan de premies van de aanvullende verzekeringen met gemiddeld 6 procent omhoog, aldus een woordvoerder. Voor een gezin betekent dit dat het in 2012 zo'n 190 euro meer kwijt is aan zorgverzekering dan in 2011, zo blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl.

Basispakket uitgekleed

“Volgens de overheid zou de basispremie met gemiddeld 11 euro per jaar stijgen. Maar in de praktijk is dat 30 euro per jaar geworden”, aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl. “De meeste mensen zullen denken: dat valt wel mee. Maar daarnaast gaat het verplichte eigen risico van 170 naar 220 euro per jaar. Het basispakket wordt uitgekleed en de dingen die uit het basispakket verdwijnen, komen deels in de aanvullende pakketten terecht. Die gaan met gemiddeld 10 procent omhoog.”

Aanvullend pakket

Dat heeft als gevolg dat mensen die weinig zorg consumeren, ervoor kiezen om een lichter of geen aanvullend pakket te kiezen, aldus Hordijk. Mensen die wel grote aanvullende pakketten kiezen, halen hun geld er ook echt uit, denkt hij. “Met als gevolg dat de kosten voor de aanvullende verzekeringen volgend jaar weer fors hoger liggen”, voorspelt hij. De premies van de aanvullende verzekeringen stijgen komend jaar gemiddeld met 45 euro, dat is 10 procent. (ANP/Verzekeringssite.nl)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

8 november 2011

16 miljoen verzekerden zijn een makkelijke prooi voor artsen en zorgverzekeraars: artsen zijn schuldig aan aan fraude van 1 miljard euro en zorgverzekeraars zijn medeplichtig, zie promotie Fleur Hasaart Universiteit Maastricht, nov. 2011.

Top