ACTUEEL

Emergis zoekt status aparte in groot concern

Emergis zoekt status aparte in groot concern

Emergis zoekt naar een status aparte binnen Parnassia Bavo Groep. Dat zegt bestuursvoorzitter Leen van Leersum van de Zeeuwse zorginstelling.

Van Leersum sprak maandag met patiëntenvereniging Klaverblad Zeeland, naar aanleiding van kritiek op de voorgenomen fusie met Parnassia Bavo Groep. Klaverblad vreesde ondermeer de financiële gevolgen van een fusie en verschraling van het zorgaanbod.

Toelating

Het blijkt nu dat Emergis een andere positie krijgt dan de andere zorgbedrijven binnen Parnassia Bavo Groep (PBG). Zo behoud Emergis de toelating op grond van de WTZi en wordt het vastgoed in eerste instantie niet ondergebracht in de vastgoed-tak van PBG. Van Leersum: “Emergis wordt bij de start een bv binnen Parnassia Bavo Groep. We worden niet van het onroerend goed gesplitst zoals dat normaal wel het geval is. Het vastgoed wordt op termijn wel ondergebracht in een aparte bv, maar die blijft een onderdeel van Emergis.”

Gefaseerde integratie

Met de status aparte wil het Zeeuwse bedrijf het hoogste rendement uit de fusie halen, tegen de laagste kosten. Het betreft een gefaseerde integratie. Blijkens een brief van Emergis aan Klaverblad ontstaan er na de fusie geen meerkosten door een grotere overhead, maar leidt een en ander juist tot besparingen. “Verrekening van kosten vindt alleen plaats als daar besparingen tegenover staan.” Ook is er ‘weinig risico’ dat Emergis een financiële bijdrage moet leveren aan andere onderdelen van het concern.

Onbestuurbaar conglomeraat

Emergis kan in grote lijnen zelf het zorgaanbod blijven bepalen. Kinder- en jeugdpsychiatrie, verslavingszorg, forensische zorg en eHealth worden straks in concernverband opgepakt, schrijft Emergis. Het bedrijf vreest niet dat er een 'onbestuurbaar conglomeraat' ontstaat, zoals wel gevreesd werd door Klaverblad. Ook in de politiek worden fusies van grote zorgbedrijven met argusogen gevolgd.

Reactie Klaverblad

Ad van de Kreeke, directeur van Klaverblad Zeeland, typeert het gesprek van maandag als ‘indringend, met een goede sfeer’. Zijn organisatie wacht de meer concrete plannen af die 5 december bekend worden gemaakt. Dat het vastgoed en de toelating, in elk geval in eerste instantie bij Emergis blijven, stemt hem positief.

Niet overtuigd

Toch is hij nog niet helemaal overtuigd dat de fusie goed uitpakt. “De juridische structuur is cruciaal. Als de constructie op aandelen draait, dan is de aandeelhouder heel bepalend. Parnassia Bavo Groep kan dan zorgonderdelen naar eigen inzicht verplaatsen.” Klaverblad neemt voorlopig nog geen standpunt in.

Daan Marselis

1 Reacties

om een reactie achter te laten

emiel muller

10 november 2011

laat van leersum eerst maareens zijn instelling Emergis geheel drugsvrij houden !
zelfs daar ziet v leersum geen kans in !
en laat v leersum de OR van Emergis maar schriftelijk keiharde garanties geven dat er geen banen geschrapt worden ,bij de omstreden fusie met Parnassia...!
Van Leersum is zelf een beetje "doorgedraaid".....

Top