ACTUEEL

Klink: Tariefstructuur nodig voor e-health

Om het gebruik van e-health te stimuleren, moet hiervoor een apart tarief komen. Ook zijn er institutionele hervormingen nodig om e-health in te bedden in de dagelijkse praktijk. Dit stelde oud-minister en hoogleraar Ab Klink dinsdagmiddag tijdens het evenement Gezondheid 2.0 van KPN.

Efficiëntie

E-health kan volgens Klink een bijdrage leveren aan efficiënter werken in de gezondheidszorg. De hartfunctie op afstand monitoren, therapietrouw vergroten aan de hand van herinneringen via mobiele telefoon, afspraken maken op afstand; volgens Klink is er ‘een keur aan e-health-technieken dat het werk efficiënter maakt’.

Frustratie

Er liggen genoeg producten ‘in de schappen’, aldus Klink. “Maar er is te weinig vraag uit het veld. Als we de frustratie rondom innovatie niet wegnemen, dan komt het niet van de grond”, stelt Klink. “Om e-health te stimuleren zijn er institutionele hervormingen nodig. Doen we dat niet, dan doen we onszelf buitengewoon veel tekort.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

16 november 2011

Als men nou eens zouden beginnen om ook telefonische consulten als consult mee te laten rekenen - dat zou al een eerste stap in de goede richting zijn.

Bekkema

16 november 2011

Wat fijn dat dhr Klink dit benoemt. Binnen mijn werk als astma/copd verpleegkundige bij Aveant Utrecht hebben we sinds 2 jaar een bloeiend beeldspreekuur voor patiënten met COPD. Op dit moment worden 50 patiënten via een beeldverbinding getraind en gemonitord in hun zelfmanagement. Zorg op maat. Wat jammer dat een gesprek met Agis over de financiering dan negatief uitpakt. Nee het is nog niet evidence based, daarvoor is het nog te nieuw. Onderzoek vraagt ook weer financiering. Ik kan in ieder geval zeggen dat het zeker practice bases is. Beeldzorg COPD draagt in ieder geval bij aan een verhoogd gevoel van welzijn bij de COPD patiënt.

Top