ACTUEEL

'Beter communiceren over bijbetaling AWBZ'

AWBZ-zorginstellingen moeten hun bewoners beter informeren over waarvoor moet worden bijbetaald. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert dat na onderzoek van meldingen over mogelijke onterechte bijbetalingen. Het aantal overtredingen viel mee.

Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een aantal diensten, zoals het schoonmaken van de kamer, lichamelijke verzorging en voeding. Voor aanvullende diensten moeten ze bijbetalen. Bij de NZa kwamen het afgelopen jaar 40 meldingen binnen over mogelijke onterechte bijbetalingen. Deels kwamen die meldingen binnen via het eigen meldpunt, deels ook via de politiek.

Overtredingen

Na onderzoek bleken drie instellingen in overtreding te zijn. Het gaat om verpleeghuis De Hartkamp in Raalte waar cliënten zelf gordijnen moesten aanschaffen. Gordijnen behoren tot de standaarduitrusting van een kamer. Bij verzorgingshuis De Hooghe Clock in Den Bosch moest een aantal bewoners zelf voor toiletpapier zorgen. Zorgcentrum Oudergaard in Kortenhoef liet bewoners in sommige gevallen betalen voor de broodmaaltijden. Volgens de NZa hebben de in stellingen toegezegd om te stoppen met de overtreding. Bewoners zullen gecompenseerd worden.

Onduidelijkheden

Bij alle andere meldingen ging het om onduidelijkheden. Zo dachten de bewoners van een instelling dat ze zelf moesten betalen voor desserts. Ze zagen er om die reden vanaf een toetje te nuttigen. Het bleek dat de instelling maandelijks een dekkende vergoeding voor desserts op de bankrekening van de bewoners stortte. Ze konden dan zelf bepalen waar ze een toetje wilden kopen.

Schoonmaakrooster

In een andere instelling heerste verwarring over het nieuwe schoonmaakrooster. Bewoners zouden nog maar drie fotolijstjes op hun kamer mogen hebben. Na onderzoek bleek dat onjuist: om optimaal schoon te maken zouden bewoners eigenlijk maar drie voorwerpen op een vensterbank of kastje mogen neerzetten. Daarmee was volgens de NZa eigenlijk sprake van een goed opgezet plan, met als insteek hoe de instelling de kamers zo schoon mogelijk kan houden.

Recht

Vorig jaar onderzocht de NZa ook de mogelijke onjuiste bijbetalingen. Sindsdien is het beleid aangescherpt. Wat precies wel en niet in het pakket valt, is te lezen in de brochure ‘Daar hebt u recht op in een AWBZ instelling’  van het CVZ

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top