ACTUEEL

Tuchtcollege berispt chirurg na dood patiënt

Het regionaal tuchtcollege in Amsterdam heeft plastisch chirurg Edwin van O. berispt, zo is deze week bekend geworden. Volgens het tuchtcollege heeft hij fouten gemaakt bij een operatie in een Utrechtse privékliniek in 2007 waarbij een 21-jarige patiënte overleed.

De vrouw kreeg een borstcorrectie en liposuctie op billen, taille en buik. De operatie diende om eerdere mislukte ingrepen bij een kliniek in België te herstellen. Haar lichaam zou op diverse plekken asymetrisch zijn geworden. De vrouw woog 54 kilo. De kwestie veroorzaakte indertijd veel commotie. De chirurg ging onder meer voor de camera journalisten te lijf toen die hem wilden interviewen.

Beroepsgeheim

Volgens het tuchtcollege wachtte de arts te lang met ingrijpen toen er complicaties ontstonden tijdens de operatie. Daarbij verzuimde hij verslagen te maken van de gesprekken met de vrouw die voorafgingen aan de operatie, van de ingreep zelf, en van de algemene lichamelijke conditie van de vrouw. Hierdoor kan het college niet beoordelen of er grond was voor de ingrepen. Ook neemt het college de arts kwalijk dat hij in een interview in De Telegraaf in 2009 zijn medisch beroepsgeheim schond door, zonder toestemming van de nabestaanden, medische gegevens over de vrouw prijs te geven.

Reanimatie

De vrouw werd na de mislukte operatie uiteindelijk naar een ziekenhuis gebracht, waar de reanimatie werd gestaakt en de vrouw overleed. Volgens het tuchtcollege kan niet worden gezegd dat de vrouw nog zou leven als de chirurg eerder had ingegrepen toen de problemen ontstonden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

17 november 2011

Deze prutser mag en kan nog steeds medische handelingen uitvoeren. Hij werkt nu voor New Beauty en volgens de website van New Beauty ook nog voor de privekliniek Aestheticare te Utrecht.
Krijgen we het in NL nu echt niet voor elkaar om dit soort kwakzalvers te weren uit de zorg? Waarom neemt het medische gilde zelf geen maatregelen?

Top