ACTUEEL

‘Schaalvoordelen behalen en toch jezelf blijven’

‘Schaalvoordelen behalen en toch jezelf blijven’

Veel zorginstellingen proberen hun organisatie zo flexibel in te richten, dat ze soepel kunnen meebewegen met de marktomstandigheden. Zo ook de Brabantse zorgorganisatie Vivent. Bestuurder Inge Fleischeuer: “We kopen alle ondersteunende diensten in. Maar ja, dan moet je dat wel goed doen. En dan is Intrakoop een zeer goede partner.”

Meedeinen met groei en krimp

Een paar jaar terug besloot Vivent haar ondersteunende diensten te outsourcen. Inge Fleischeuer: “Het is voor ons belangrijk onze organisatie zo flexibel mogelijk te houden. Zodat we gemakkelijk kunnen meedeinen met groei en krimp. Bij Vivent werken we daarom vanuit een samenwerkingsfilosofie. Zelf hebben we geen keukens meer, of andere facilitaire diensten. We werken met één centraal inkoopbureau en met huismeesters op de locaties. We kopen dus alle ondersteunende diensten in. Maar ja, dan moet je dat wel goed doen. En dan is Intrakoop een zeer goede partner.”

Benchmarken op alle niveaus

“Intrakoop houdt zich enkel en alleen bezig met inkoop en inkoopsamenwerking. Ze kennen werkelijk alle lastige inkoopdossiers in de zorg. Van catering en schoonmaak tot linnenvoorziening. En ze beschikken over benchmarkgegevens van honderden zorgorganisaties. Daardoor kunnen ze op specifieke onderwerpen – zoals voeding, energie, schoonmaak of onderhoud – benchmarken op alle niveaus. Dat is heel interessant, omdat je zo kunt zien of je in een productgroep wel of niet met goede contracten bezig bent. Wij sloten onze contracten wel eens af met onvoldoende kennis van zaken.”

Samenwerkingsvormen

Vivent werkt op verschillende manieren samen met Intrakoop. “Intrakoop helpt ons heel pragmatisch met aanbestedingen. Met effectief inkopen. Daarbij brengen ze samenwerking tot stand tussen verschillende zorgorganisaties. Ze hebben zo’n groot bereik en kennen de markt zo goed… Daar liggen nog heel veel mogelijkheden. Je hoeft als organisaties niet te fuseren om voordelen te halen in bedrijfsondersteuning. Je kunt die ook realiseren binnen een inkoopsamenwerking. Zo behaal je schaalvoordelen en blijf je toch jezelf.

Een prettige service is verder de leveranciersinformatie die Intrakoop biedt aan haar leden via de portal. Die informatieverschaffing wordt steeds beter gestuurd en gefaciliteerd. En dat is heel handig, want als zorgorganisatie kun je zoiets gewoon niet zelf realiseren.”

Lid van de club

Onderschrijft Vivent de missie van Intrakoop: Samen maken we goede zorg goedkoper? Inge Fleischeuer: “Ik weet in elk geval dat de samenwerking voor ons uitstekend werkt en dat we er kosten mee besparen. En of het voelt als ‘we’? Nou… Ik denk dat we ons te weinig realiseren dat Intrakoop echt van ons is. Intrakoop mag dat best wat actiever over de bühne brengen. Ik wil ze wel vaker in een directieoverleg zien, om bij ons aan tafel de inkoopontwikkelingen te schetsen. Zodat wij ons nog meer lid van de club voelen. We willen nog wel meer profiteren van hun toegevoegde waarde.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

12 december 2011

hmm, is dit een artikel of een advertentie? Klinkt leuk, maar zelf heb ik andere ervaringen. Bij een reorganisatie binnen een zorginstelling bleken de intrakoop contracten prijzig te zijn en was de keuze om te stoppen snel gemaakt.

M.I. is dit artikel eenzijdig.

Top