ACTUEEL

NZa tempert omzetgroei ZBC’s met 15 miljoen

NZa tempert omzetgroei ZBC’s met 15 miljoen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het honorariumplafond voor de Zelfstandige Behandelcentra (ZBC’s) vastgesteld op 88 miljoen euro. Dit is 15 miljoen euro minder dan de 103 miljoen euro omzet die de zelfstandige klinieken volgend jaar verwachten te draaien.

Branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) ziet het komend jaar ondanks het budgetplafond met vertrouwen tegemoet. Naast het door de NZa vastgestelde bedrag van 88 miljoen euro is er nog 65 miljoen euro beschikbaar voor extra groei. Dit bedrag is echter bedoeld voor zowel de reguliere ziekenhuizen en  ZBC’s als nieuwe toetreders.

Doelmatigheid

“Als de verzekeraars doen wat ze hebben beloofd, namelijk doelmatig inkopen, dan verwachten wij zeker 15 miljoen euro uit het groeibudget te krijgen”, reageert woordvoerder Marijn Lamers van ZKN. “Zelfstandige klinieken blinken uit in het leveren van kwaliteit en doematigheid en dat is precies wat de verzekeraars willen.”

Definitief

Bij het bepalen van de honorariumplafonds van de ZBC’s is de NZa uitgegaan van de meest recente omzetcijfers. Zij heeft daartoe een extra uitvraag gehouden onder ZBC’s naar de verwachte omzet in 2011, zodat de plafonds de actuele marktverhoudingen tussen de instellingen weergeven. Van ZBC’s die geen cijfers over de verwachte omzet hebben aangeleverd, heeft de NZa zich gebaseerd op de omzetcijfers over 2009. Het huidige honorariumplafond is onder voorbehoud vastgesteld. In mei 2012 krijgen de ZBC’s een definitief plafond op basis van geautoriseerde omzetcijfers.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

jw de graaf

21 november 2011

Drogredenering van VWS
Er dient gekort te worden op de grote inefficiente ziekenhuizen en 20% groei in de ZBC te zijn
dat is doelmatigheid

Zo ook , minder vast personeel en meer ZZP-ers in de AWBZ zorg dat bespaart 15 tot 30% per persoon

Top