ACTUEEL

'Halvering antibiotica bij vee onvoldoende’

'Halvering antibiotica bij vee onvoldoende’

Het is mooi dat de intensieve veehouderij heeft toegezegd het gebruik van antibiotica te halveren in 2013, maar de maatregel gaat lang niet ver genoeg. Dat heeft prof. dr. Jan Kluytmans, als microbioloog verbonden aan onder meer het Amsterdamse VU medisch centrum, vrijdag gezegd. Hij deed zijn uitspraken op de Europese Antibioticadag die vrijdag wordt gehouden.

Afbouwen

Volgens hem moet het antibioticagebruik bij bijvoorbeeld kippen, varkens en kalveren vrijwel geheel worden afgebouwd. Dat is van groot belang voor de volksgezondheid, stelt hij. “Er zijn nu al goede voorbeelden van bedrijven die geen antibiotica gebruiken.”

Resistentie

Nederland kent een zeer hoog gebruik van antibiotica in de dierhouderij. Veel eigenaren van de veehouderijen en hun personeelsleden zijn al besmet met een MRSA-bacterie die resistent is. Maar de bacterie rukt op. Volgens Kluytmans wordt de bacterie inmiddels ook aangetroffen bij mensen die nog nooit op een veehouderij zijn geweest.

MRSA

De MRSA-bacterie is vooral een probleem in ziekenhuizen waar ze gevaarlijke infecties kan veroorzaken bij verzwakte mensen. De dragers worden geïsoleerd behandeld om verdere verspreiding te voorkomen. Door de resistentie is de bacterie moeilijk te behandelen.

De veehouderij zal de bedrijfsvoering moeten veranderen, verwacht de professor, zodat de dieren gezond blijven zonder de antibiotica. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top