ACTUEEL

NZa kort tweedelijns ggz met ruim vijf procent

De tarieven in de tweedelijns ggz worden volgend jaar met 5,55 procent gekort. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft met tariefkorting uitvoering aan de kortingsmaatregel van minister Schippers van VWS.

Volgens de minister is er over 2009 sprake geweest van een overschrijding van 222 miljoen euro in de tweedelijns ggz.  De NZa heeft dit bedrag nu in de dnc-tarieven en budgetten verdisconteerd. Het kortingspercentage dat de NZa berekend heeft, geldt voor alle aanbieders in de tweedelijns ggz. Op deze manier wordt de bezuiniging over alle tweedelijns aanbieders verdeeld. De eerstelijns ggz wordt niet via deze maatregel gekort.

Vrijheid

Om de bezuiniging ook bij gebudgetteerde instellingen te realiseren zullen niet alleen de dbc-tarieven, maar ook de budgetten met 5,55 procent worden verlaagd. De NZa geeft gebudgetteerde instellingen de vrijheid om in overleg met zorgverzekeraars de korting te verwerken in de prijs, in het volume of een combinatie van beide. Wel moet duidelijk aangegeven worden hoe de korting is verwerkt.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

rietveld

22 november 2011

En hoe gaat dat met tweedelijns GGZ van nieuwe niet-gebudgetteerde organisaties, zoals de Opvoedpoli en meerdere anderen? Die werken tot nu al al vaak voor 80% van het tarief (dus een korting van 20%!).
Een duidelijk antwoord hebben we nog niet gehoord, anders dan dat het 60% van het - nu dus gekorte tarief van 5.5% - tarief gaat worden in 2012. Een dubbele korting die de nieuwe, ongebudgetteerde GGZ voor uitdagingen gaat zetten!
Mechtild Rietveld, Opvoedpoli.

Top