ACTUEEL

Patiënt slaapt beter bij ‘natuurlijke’ lichtcyclus

Patiënten slapen een half uur langer wanneer ziekenhuizen gebruik maken van verlichtingssystemen die de dag- en nachtcyclus nabootsen. Dit blijkt uit onderzoek dat het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+) heeft uitgevoerd in samenwerking met Philips.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de tijd om in slaap te vallen dankzij  het nieuwe verlichtingssysteem met circa 30 procent wordt  verkort. Tegelijkertijd neemt de nachtelijke slaapduur toe met gemiddeld 8 procent oftewel zo’n 30 minuten per nacht.”

Gezondheidswinst

“Iedereen weet dat licht invloed heeft op het slaappatroon”, licht cardioloog Petra Kuijpers van het Maastricht UMC+ het onderzoek toe. “Het bijzondere aan dit onderzoek is dat dit nu ook gemeten en aangetoond is.” Hoewel op basis van het onderzoek nog geen klinische uitspraken gedaan kunnen worden over de exacte gezondheidswinst, denkt Kuijpers dat er voldoende indicaties zijn die in de richting van hogere genezingskansen wijzen.

Bijdrage

“We hebben nog niet gekeken naar qualys en dalys”, reageert Kuijpers. “Maar de positieve uitkomsten demonstreren in elk geval de waarde van de HealWell lichtoplossing bij het verbeteren van de heilzame omgeving en het ondersteunen van het herstel van onze patiënten. Als je puur kijkt naar het functioneren van het hart- en vaatstelsel moet je denken aan een rustiger hartslag, lagere bloeddruk en minder stress, dus in die zin kan het systeem zeker bijdragen aan het lichamelijk herstel.”

Sfeer

Het grotere welbevinden komt ook naar voren in de reacties van de betrokken patiënten, die unaniem te spreken zijn over een aangenamere sfeer. Zorgverleners spreken van een optimaal werklicht  met een betere lichtverdeling over het hele bed, zonder hinderlijke schaduwen.

Vervolgonderzoek

Aan het onderzoek namen meer dan honderd hartpatiënten deel, waarvan een deel werd verpleegd op negen bedden met het nieuwe lichtsysteem. De controlegroep maakte gebruik van reguliere verpleegbedden. Om de effecten van licht op andere patiëntengroepen te testen lopen er vervolgonderzoeken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Erasmus MC. Op grond van de positieve uitkomsten in Maastricht heeft Philips het systeem nu al op de markt gebracht. Per verpleegbed kost HealWell circa vijfduizend euro, inclusief servicekosten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top