ACTUEEL

Hoogleraar Vonk krijgt berisping

Het bestuur van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft hoogleraar prof. dr. Roos Vonk een berisping gegeven. Ze heeft in een onderzoek naar psychische kenmerken van vleeseters onzorgvuldig gehandeld, stelt het bestuur in een verklaring die dinsdag is uitgegeven. Ze heeft echter geen fraude gepleegd, aldus de bestuurders.

Scheve schaats

Hoogleraar sociale psychologie Roos concludeerde, samen met prof. Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg, eerder dit jaar dat vleeseters hufteriger waren dan mensen die geen vlees aten. Stapel is inmiddels ontslagen toen bleek dat hij jarenlang wetenschappelijk onderzoek uit zijn duim zoog. De Radboud Universiteit concludeert nu dat ook Roos in het vleesonderzoek een scheve schaats heeft gereden.

Voorbarige conclusies

Ze was weliswaar zijdelings bij het onderzoek betrokken, maar is er wel mee in de openbaarheid getreden. De conclusies die ze uit het onderzoek trok, waren voorbarig, stelt de universiteit. Ze had de onderzoeksgegevens niet zelf verzameld en ook niet gecontroleerd. Als bekend voorvechtster van dierenrechten had ze extra kritisch moeten zijn op het onderzoek en haar eigen rol daarin, zegt de universiteit.

Diskrediet

Volgens rector magnificus S. Kortmann heeft de hoogleraar de universiteit, de wetenschap en haar eigen vakgebied 'in diskrediet' gebracht. “Dat rekenen we haar aan”. Vonk heeft volgens hem als hoogleraar een voorbeeldfunctie voor jonge onderzoekers en studenten. De samenleving moet kunnen rekenen op de zorgvuldigheid van wetenschappers, stelt hij. De wetenschapsredactie van de universiteit had, volgens hem, ook nooit mogen meewerken aan het persbericht dat over de studie is verschenen. Het college van bestuur heeft hierover met de redactie gesproken, aldus de verklaring. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top