ACTUEEL

‘Geen mazen in wet over maximum bijbanen’

De wet die het aantal bijbanen van bestuurders moet beperken, kent geen mazen, wel bewust afgesproken uitzonderingen. Dat zei de opsteller van de wet, SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang, woensdag.

Maximum

Hij reageert op een verhaal in de Volkskrant waaruit blijkt dat de wet 'zo lek als een mandje' is. Volgens de Volkskrant is het nog steeds mogelijk om meer dan vijf bijbanen aan te houden, het maximum uit de wet die waarschijnlijk begin volgend jaar in werking treedt. De uitzonderingen zijn er gekomen op aandringen van de Eerste Kamer en gelden voor culturele en kerkelijke instellingen en voor goede doelen, aldus Irrgang.

Old boys netwerk

Daarnaast geldt de wet alleen voor bijbanen bij grote instellingen binnen Nederland. Het voorzitterschap van het sigarengenootschap telt niet mee, aldus Irrgang, die niet bang is dat zijn wet zijn doel voorbijschiet. “Als je afgaat op de enorme lobby tegen deze wet en het geklaag van het old boys netwerk, dan ben ik ervan overtuigd dat de wet een fors positief effect zal hebben.”

Onder vuur

Volgens Irrgang zitten heel veel van de “kralenrijgers” met veel bijbanen meteen aan hun maximum van vijf. De Volkskrant noemt bijvoorbeeld Jeroen van der Veer (ex-Shell) en VVD-prominent Loek Hermans, voorzitter van de Senaatsfractie van die partij. Die laatste ligt onder vuur wegens zijn rol als president-commissaris bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, waar bestuursvoorzitter Nurten Albayrak op non-actief werd gesteld, omdat ze te veel verdiende.

Bijbanen buiten doel wet

Volgens de Volkskrant kunnen andere bestuurders als PvdA-senator Marleen Barth en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan nog verder, ook al hebben ze al veel nevenfuncties. De meeste van hun bijbanen vallen buiten het doel van de wet. Irrgang stelt dat de Eerste Kamer de behandeling van zijn wetsvoorstel de afgelopen jaren ernstig heeft vertraagd. Na een wijziging in de Senaat ligt de wet nu weer bij de Tweede Kamer. Irrgang verwacht dat de wet daar snel zal worden aangenomen en dan begin volgend jaar of anders op 1 juli in werking kan treden.

Kwaliteit

In het komende nummer van Skipr-magazine dat op 7 december verschijnt, komt Skipr met de uitkomsten van eigen onderzoek naar de kwaliteit van toezicht in de zorg. De bijbanenwet is nadrukkelijk bedoeld als waarbor voor deze kwaliteit. De kwaliteit van toezicht is ook inzet van debat tijdens het jaarlijkse Skipr-event dat op 7 december wordt gehouden. Deelnemers aan dit debat zijn onder anderen hoogleraar governance-deskundige Kim Putters, oud-bestuurder en toezichthouder Emile Lohman en zorgondernemer en hoogleraar Loek Winter. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top