ACTUEEL

'Honderdduizenden opnieuw inenten tegen kinkhoest'

Honderdduizenden mensen zouden opnieuw moeten worden ingeënt tegen kinkhoest. Het gaat om iedereen die veel met zuigelingen te maken heeft, zoals ouders, kinderartsen en medewerkers van kinderdagverblijven. Daarvoor heeft professor Frits Mooi, kinkhoestdeskundige van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), woensdag gepleit.

Advies Gezondheidsraad

Voordat mensen de nieuwe vaccinatie daadwerkelijk krijgen, moet de Gezondheidsraad een advies uitbrengen aan de regering. Mooi verwacht dit advies binnen een jaar.

Kinkhoest

Kinkhoest is gevaarlijk bij jonge baby's. Zij worden pas ingeënt, als ze 2 maanden oud zijn. Per jaar overlijdt er volgens het RIVM gemiddeld minder dan een kind aan de ziekte. Ongeveer 100 tot 300 kinderen komen per jaar ervoor in het ziekenhuis terecht.

Hervaccinatie

De hervaccinatie is volgens het RIVM nodig, omdat het vaccin bij mensen na loop van jaren minder bescherming biedt. Zij kunnen de ziekte overbrengen op de kleintjes. Kinderen worden in het eerste levensjaar een aantal keren ingeënt tegen kinkhoest. Als ze 4 jaar zijn, krijgen ze nog een keer een 'opfris-vaccin'.

Sinds de jaren '90 komt kinkhoest vaker voor, maar volgens het RIVM is er geen sprake van een epidemie. Vaak weten mensen niet eens dat ze kinkhoest hebben. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top